Банкеръ Daily

Гълъб Донев на първото заседание на Министерския съвет:

Правителството няма нужда от консултантски услуги

От Кризисния щаб очаквам реални действия с конкретни резултати, а не думи за намерения. Няма да влизам в задочни политически дискусии.

С тези думи служебният премиер Гълъб Донев откри първото заседание на Министерския съвет. Поводът да направи уговорката, че няма да влиза в политически дискусии бе снощната позиция от пресцентъра на "Продължаваме Промяната", че те са договорили нови количества втечнен газ и че са осигурили възможност на служебния кабинет да потвърди или откаже офертата.

"Отговорността ми като министър-председател е да търся варианти за справяне с проблемите и да не създавам илюзии" - подчерта Гълъб Донев и допълни, че правителството знае какво прави и няма нужда от външни консултантски услуги.

Тук вероятно той имаше предвид, че в позицията на "Продължаваме Промяната" бе посочено, че през април правителството на Кирил Петков за две седмици осигурило терминал за втечнен газ в Турция и "служебният кабинет може да се възползва от този опит".

От думите му става ясно, че още утре Министерството на енергетиката с Министерството на финансите ще изготвят план за финансовото стабилизиране на "Булгаргаз", за да бъде дружеството в състояние да обезпечи газовите доставки. "Казано иначе, за да сме в състояние да плаща за реално договорените количества природен газ"- уточни Донев.

През следващата седмица Министерството на енергетиката ще обяви търг за краткосрочни доставки на втечнен газ, така че да бъде осигурено отоплението ни до края на отоплителния сезон.

Това са резултатите, които са постигнати след снощната работа на Кризисния щаб.

Работата ще продължи и в почивните дни, така че да бъдем максимално прозрачни и честни пред българските граждани, общество и бизнес, завърши Гълъб Донев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във