Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Правителството налива още 3 млн. лева в Българската православна църква

Снимка: Архив

"Сърдечна благодарност, в годините вие винаги сте помагали на Църквата и богословското образование" -  с тези думи Варненският и Великопреславски митрополит Йоан се е обърнал към членовете на правителството в началото на днешното заседание на Министерския съвет, на което бяха отпуснати 3 179 921 лева за Българската православна църква.

Митрополит Йоан е изразил благодарност за финансовата подкрепа от 300 000 лева, с които ще бъдат извършени ремонтни и реставрационни дейности по Катедралния храм „Успение Богородично“ във Варна, както и за отпуснатите 200 000 лева , с които ще бъде довършено строителство храма „Св. Прокопий Варненски“. В рамките на одобрените за БПЦ средства са предвидени също така 2 200 000 лева за ремонт и реставрационни дейности за сградата на Богословския факултет на Софийския университет  „Св. Климент Охридски“, както и 479 921 лева за Софийската духовна семинария, предаде правителствената пресслужба.

"Благодаря на всички свети отци, които обикалят по болниците и дават кураж и сила на болните в пандемията", е заявил премиерът Бойко Борисов.

В началото на месеца Министерският съвет отпусна 2,5 млн. лв. за ремонти, реставрация и доизграждане на храмове в страната. В същото време бе решено свещеници да посещават COVID-отделения, за да вдъхват кураж на болните.

Отпуснатите средства са определени за реставрационни дейности в Бачковския и Троянския манастир, за ремонт на манастира „Св. Йоан Кръстител“ в с. Жабляно, общ. Земен, за храма „Св. Петка“ в Русе, за църквата „Свети Дух“ в с. Бенковски в общ. Кирково. Финансова помощ за ремонтни дейности се предоставя и за сградата на Софийската митрополия, за сградата на Старата митрополия в Ловеч, за укрепване на столичния храм „Св. Ап. Андрей Първозваний“ и за продължаване на строителството на църквите в София - „Св. Стефан“ в Южния парк и „Св. Благовещение“ в кв. „Дружба“2.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във