Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Правителството даде парче от бреговата ивица на човек на Марешки

Пазарлъците за оставането във властта на кабинета Борисов 3 възможно най-дълго дават резултат. След като на 2 септември ГЕРБ успяха да съберат гласовете на 127 народни представители, за да задвижи процедурата за нова конституция, сега явно е дошло времето и за благодарностите.  

Правителството върна жеста първо на Веселин Марешки, който само преди дни се биеше в гърдите, че по никакъв начин няма да подкрепи идеите на ГЕРБ за промени в основния закон, но когато настъпи моментът за преброяване на гласовете в заседателната зала на парламента, неговите хора изведнъж взеха, че ги харесаха.

Разбира се, наивно би било да се смята, че това е станало някак си от само себе си. Или че е случайно съвпадение фактът, че точно в деня, когато официално беше обявена депутатската подкрепа за конституцията, бе определен и  „новият“ концесионер на варненския плаж „Кабакум - Север 2", който от години се стопанисва от самия Марешки. С правителствено решение, тази брегова ивица се предоставя за следващите 20 години на „Булмедикс 2012“ ЕООД, собственост на  Андон Дончев. Същият до юли беше депутат от "Воля", но по знайни само нему причини напусна Сградата на съединението. За никого обаче не е тайна, че Дончев е сред най-близките хора на Марешки и от години управлява част от аптекарския му бизнес.

Впрочем тези неща се знаеха още при обявяването на „конкурса“ за концесията. Както в. „Банкеръ“ писа в края на юли под заглавие „Николинка и седемте плажлета“, в  „списъка на предпочитаните концесионери е и борецът за гориво-смазочно равенство Веселин Марешки“.

В последните си дни като туристическа министърка Николина Ангелкова побърза да проведе купища концесионни процедури, за да може да удовлетвори всички „заявки“. Сред тях бе и тази "Кабакум – Север 2".

Площта на тази плажна ивица е 13 981 кв.м., а сумата, срещу която тя бе отдадена през 2010 г на Марешки (чрез фирмата на съпругата му - „Белвекс“), беше 31 418 лева. Сега обаче годишната концесионна такса е „редуцирана“  с около 10 хиляди и е около 22 000 лв. без ДДС. А, съдейки по съобщението от правителствената пресслужба, явно и никакво наддаване не е имало. От там просто  обявиха: „Годишното концесионно възнаграждение за първата година от срока на концесията е в размер на 22 051.47 лв. без ДДС. Инвестициите, свързани с организация на спортно-развлекателни дейности на морския плаж за срока на концесията, са в размер на 373 080 лв. с ДДС".

През 2011 г., заради строежите, които аптечният бос предприе на този плаж, се разрази сериозен скандал. Или поне така трябваше да изглежда - шумно огласени проверки, багери и накрая... тишина. Както писа „Банкеръ“ по това време в публикацията си „Странната любов на Марешки с властта“, предприемачът беше привикан от премиера Бойко Борисов, който му „възложи“ да поеме издръжката на футболния клуб "Локомотив Пловдив". Но работата се разсъхна. Изглежда Марешки се беше опънал на властта пред перспективата сериозно да опразни джобовете си, защото само няколко дни по-късно му се случиха неприятности. Регионалният министър тогава - Лиляна Павлова, изненадващо изпрати сигнал до кмета на община Варна Кирил Йорданов да разпореди премахването на втория етаж на построения от Марешки "Частен клуб"  на плажа "Кабакум". Управниците неочаквано се усетиха, че е незаконно построен.

Самият кмет Йорданов беше дал на аптечния бос едно доста любопитно разрешение за монтиране на временен преместваем обект върху плажната ивица на "Кабакум" (№ 68 от 1 април 2011 година). И, както обикновено става в подобни случаи у нас, временният обект на бърза ръка бе превърна в двуетажна лятна хасиенда.

Нещо повече, близо две години всички варненски управници бяха слепи за лъскавата сграда в сиво и оранжево, която стърчеше на плажната ивица. Не успяваха да забележат и пясъка около нея, защото беше покрит с изкуствена трева и какво ли още не.

Е, сега едва ли ще има подобни сценки - Марешки пак доказа, че е ...търговец.

 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във