Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Правителството даде на заден за болничните

Кабинетът даде на заден от намерението си да ореже болничните. Премиерът Бойко Борисов свика на извънредна среща ресорните министри и заместник-министри в търсене на изход от ситуацията. 

Миналата седмица Министерски съвет реши от 1 януари фирмите да плащат само 50% от осигурителния доход за първите 3 дни вместо сегашните 70%, а НОИ ще продължи да плаща от 4-тия ден нататък в размер на 80%, както е в момента. Целта на промените беше да се ограничи представянето на фалшиви болнични листове. 

На правителственото заседание днес Борисов обяви, че властите ще отложат орязването на обезщетенията с още няколко месеца. За да се спре със злоупотребата с болничните, ще бъде създадена специална комисия, която ще прави проверки. 

"Ние сме изключително социална държава и всяка рестриктивна марка създава проблем. Затова ще направим последен опит дали с контрол на контрола да направим специализирана лекарска комисия от няколко доктори, които да отидат и да проверяват болничните листове. Ангажирали сме всички сили на полицията да се опитаме, за да не пострадат пък тези хора, които реално са болни заради тези, които мамят. Вие знаете, като дойде петък колко болнични се издават и айде в Гърция на почивка. Ама всички данъкоплатци плащат за това. Предлагам министерството да не прилага тази мярка, докато не се опитаме тука да видим месец - два дали ще се справим", обясни Борисов.

Натискът за намаляване на обезщетението по болест идва от работодателите, които настояват за това от години. Идеята да плащат първите три дни от отпуска на служителите си беше въведено през 2010 г. от първото правителство на ГЕРБ, но само като антикризисна мярка. Бизнесът твърди, че от тогава до днес  разходите на фирмите за болнични са скочили с почти 172 на сто,  докато тези на НОИ само с 28%. 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във