Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Правителствена болница минава към СУ, ще се строи и детска болница

Университетската болница "Лозенец", известна като Правителствена, ще бъде прехвърлена за управление на Софийския университет. Така ще се запази учебно-клинична база за студентите. Това обяви премиерът Бойко Борисов на редовното заседание на правителството.

"Университетска болница „Лозенец“ отива към Софийския университет "Св. Климент Охридски". Паралелно с това започва изграждането на многопрофилна педиатрична болница. За целта ще бъде довършена 13-етажна сграда близо до Александровска болница. 20 млн. лева ще струва строежът на болничното заведение. Отделно ще се мисли допълнителни средства за нова апаратура.  Детската многопрофилна болница се очаква тя да е готова до средата на 2020 г.", уточни Борисов. 

Премиерът се обърна към ректора на СУ проф. Анастас Герджиков с настояване лечебното заведение да бъде управлявано качествено. 

"23 млн. ви погасяваме и дълговете на болницата, за да си я управлявате както трябва. За да не кажете: „Дадохте ни я с дълг", каза още Бойко Борисов. 

По-късно на брифинг министърът на здравеопазването Кирил Ананиев обяви, че не може да си позволи за пореден път да бъде обещано, че ще има подобна болница и да не изпълни това обещание.

"През месец януари Министерството на здравеопазването ще обяви обществена поръчка за обследване на вече изградената структура на територията на УМБАЛ „Александровска“. След като приключи обследването на сградата ще бъде направено и препроектиране, съобразено с нуждите на бъдещата детска болница", обясни Ананиев.

Преди години болницата е проектирана по модел на детската болница „Шнайдер“ в Израел и на болницата в германския град Дюселдорф. „Надявам се в началото на лятото да започнем реалното изграждане на новата болница. Ще създадем пълна организация, за да може тя да бъде готова най-късно до средата на 2020 година“, посочи още той.

На днешното заседание на Министерския съвет бяха отпуснати близо 4,4 милиона лева за Клиниката по изгаряния и пластична хирургия на УМБАЛСМ „Пирогов“, с които ще бъдат закупени нова медицина апаратура и оборудване. Целта е да се подобри обслужването на пациентите в клиниката, която е уникална за България.

Facebook logo
Бъдете с нас и във