Банкеръ Daily

Кирил Петков за санкциите по закона "Магнитски":

Правим всичко възможно, за да не пострадат свестните бизнеси

Ние трябва в момента за всеки нов харч да вземем средства отнякъде другаде от сега съществуващия бюджета. В момента бизнесът се нуждае от много средства за възстановяване, бизнесите трябва да почнат да работят, за което трябват средства. Търговските банки имат високи нива на ликвидност, но се страхуват да ги дават в сектора на туризма, например, защото е рисков заради пандемията и не се знае колко туристи ще има този сезон. Те предпочитат да ги държат, отколкото да ги раздават на най-рисковите си клиенти.

Това заяви пред БНТ служебният икономически министър Кирил Петков.

,,Когато бизнесите са отворени, трябва да имаш пари за възстановяване на бизнеса, освен ако не си в някаква нишова ситуация. Но като цяло не е хубаво да се дават пари на калпак. Много е важно да се смени митът, че държавата дава. Не, държавата първо взима – НАП, "Митници"... това са пари от бизнеса, които са качени на ниво държава и после се разпределят по различните пера. Никой в държавата не може да ви дава пари – тя ги взима и преразпределя'', обясни той и уточни, че мярката 60/40 е била запазена, макар и в лимитиран вариант, за да има "глътка живот за малките бизнеси".

На въпрос относно ситуацията в Българската банка за развитие министър Петков обяви, че считано от петък банката работи с нов Устав, който не ѝ позволява да отпуска повече кредити от порядъка на 100 милиона. Той призова хората и обществото да следят този Устав, когато вече не е министър, за да не бъде отменен и отново да се завърне порочната практика с отпускането на многомилионни кредити за едрите бизнеси.

,,Битката за ББР е почти завършена и очаквам най-сетне бантака да заработи само за малкия и средния бизнес, както би трябвало да бъде'', посочи той.

"Американската държава ни каза, че тези хора – Божков, Пеевски и Желязков, и всеки, който оперира с тях, се води асоциирано лице. В такъв случай американската държава и нейните финансови партньори могат да запорират техни сметки", обясни Петков и увери, че българската държава ще направи всичко възможно, за да не пострада българската икономика покрай закона "Магнитски".

В заключение икономическият министър разкри как България може да стане богата страна още до пет години.

"Това зависи от две неща. Първо, колко добре се използват държавните средства и действително да се приложат в конкурентноспособност и иновации. Ако държавният бюджет се изразходва по правилен начин, България ще е богата до пет години. Разбира се, трябва задължинелно да премахнем и корупцията. И второто условие е да се борим за експортните ни пазари", завърши министър Кирил Петков.

Facebook logo
Бъдете с нас и във