Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

ПРАВИМ СЕРЖАНТИ ПО АМЕРИКАНСКИ КАЛЪП

Българските сержанти вече ще се подготвят по американски образец. За тази цел ще бъде изцяло прекроена йерархическата структура на армията, промени ще има и в техните права и задължения. Ще се заложат и нови правила за професионалното им изграждане, усъвършенстване и длъжностно развитие във войската. С тази сложна задача се е нагърбил екип от управление Бойна подготовка на войските под ръководството на полковник Бисер Калинов в Щаба на Сухопътните войски, научи БАНКЕРЪ.
Този ход бе очакван след критичния доклад на командващия Сухопътните войски генерал-лейтенант Иван Добрев през миналата седмица. В него бе обърнато особено внимание, че сержантите в армията не са подготвени за функциите на младши командири.
Идеята да почерпим опит от янките е на ген. Добрев. При посещението си в САЩ той останал възхитен от огромната тежест, която играят сержантите в американската армия . Там те са не само незаменими инструктори за редовия състав, но и командири с почти неограничени правомощия спрямо своите подчинени и с безспорен авторитет. У нас картинката е съвсем друга. Младшите ни командири получават нашивките набързо, стига да покажат малко по-добри качества (или връзки) от своите колеги. Те не са завършили специализирани училища, тъй като системата на сержантските колежи все още не функционира напълно. Така например през 2007 г. над 600 войници с повече от три години кадрова служба са назначени за сержанти в Сухопътните войски. От тях едва 200 са преминали през специална подготовка. В момента най-дефицитни са сержантите с английски език, който е задължителен при формиране на задгранични мисии.
По всичко изглежда, че за да бъде адаптирана американската система в България, ще се наложи промяна в йерархичната структура. В САЩ има Сержант втора степен, Сержант трета степен, а у нас длъжностите са Главен сержант на рота, Главен сержант на батальон, Главен сержант на полк, Главен сержант на бригада, Главен сержант на сухопътните войски. Дилемата е дали да приложим напълно американския опит, или да компилираме нещо средно между нашата система и тази на Пентагона.
Остава открит и въпросът с преквалификацията на младшите командири. Най-разпространената практика в армиите на НАТО е след получаване на нови нашивки те да минават ускорен курс в някой от сержантските колежи. В момента такъв има във Велико Търново, който отвори врати от началото на годината. В него се провежда едногодишно обучение по специалностите мото-пехота,логистика, комуникационно-информационни системи, експлоатация и ремонт на автомобилна и бронетанкова техника, сапьори. В колежа на ВВС в Долна Митрополия пък се придобиват умения по специалността авиотехника и администрация. Има идеи бъдещата преквалификация на младшите командири да става и в рамките на поделенията, като с тази задача бъде натоварен офицерският състав. Кой от двата варианта ще бъде предпочетен трябва да реши експертна група.
Затова в щаба на Сухопътните войски от тази седмица се отдадоха на трескава работа за изпълнението на генералската повеля. Вече са впрегнати дузина англоговорящи специалисти, които ще трябва да преведат съдържанието на куп нормативни документи, засягащи статута на американския сержант, и да ги адаптират за родни условия. След това ще се изгради и цялостната стратегия за статута на младшите командири във войската. Готовата концепция трябва да получи благословията и на началника на Генералния щаб ген. Златан Стойков. Труден и дълъг процес, но първата стъпка вече е направена.
Въпросът е защо се стигна до ситуацията да търсим чуждестранен опит? Закриването на средните сержантски училища след демократичните промени лиши армията от качествен обслужващ състав - грешка, която с половин уста едва сега се отчита. Не е важно как ще се нарича - колеж, гимназия, техникум. Важно е да не се възлага на зле и набързо обучени професионални войници обслужването на бойната техника и подготовката на редовия състав за изпълнение на бойни задачи зад граница. Добре е, че с една визита до САЩ командващият на Сухопътните ни сили генерал Добрев стигна до този извод. Още по-добре е, че вече започна да се работи в тази посока. Но защо трябваше да разрушаваме една изпитана система на сержантски средни училища, за да разберем 10 години по-късно, че сме сбъркали и сега да градим от кота нула сержантски колежи.

Facebook logo
Бъдете с нас и във