Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Правят символична първа копка Идустриална зона "Загоре"

Стратегическата цел е позициониране на зоната и града като водеща инвестиционна дестинация за индустрии с висока добавена стойност

От 10 часа ще се състои церемония за полагане на символична първа копка за изграждане на техническата инфраструктура на Индустриална зона "Загоре", съобщиха от пресцентъра на община Стара Загора.

В Града под липите започва работата по покриване на високите изисквания на инвеститорите за изградени предварително услуги на територията на зоната, като наличие на ВиК, телекомуникации, газ и електричество.

Индустриална зона "Загоре" АД е новосъздадена по инициатива на Община Стара Загора и местния бизнес и в партньорство с държавата индустриална зона от модерен европейски тип. 

Тя предлага на своите бъдещи инвеститори достъпно и комуникативно място в един от най-динамично развиващите се градове в страната. В допълнение, подкрепа има и от страна на принципала, в лицето на Община Стара Загора и Национална компания "Индустриални зони".
"Загоре" е разположена в една от стратегическите логистични локации в Стара Загора в посока към Бургас. 
Индустриална зона "Загоре" АД предлага на инвеститори парцели с изградена основна техническа инфраструктура и комуникации на база одобрен ПУП. Цялата й площ в първия етап от нейното изграждане е 115 000 кв. м, разделена на единадесет имота с площ между 15 000 и 4 000 кв. метра.
Изборът на локацията и изграждането на основните инфраструктурни връзки е продиктуван от осъзнатата отговорност на Община Стара Загора и държавата към инвеститорите, в съответствие с принципите за устойчиво развитие. Целите включват и създаването на местна общност от професионалисти в сферата на индустриите с висока добавена стойност.
Следващите етапи на изграждане на зоната включват: построяване на бизнес сграда с офис площи, зала за събития и конференции, заведение за хранене, банков клон и други услуги, които да отговорят на бизнес-потребностите на бъдещите инвеститори. 
Тактически цели за построяване на Индустриална зона "Загоре" АД включват продажба на имоти, продажба на обособените парцели за развитие на устойчиви бизнес-дейности, създаване на Лаборатория за виртуална реалност и екип от професионалисти в сферата, както иазширяване на площта на зоната чрез присъединяване на нови урбанизирани парцели.

Зоната граничи с жилищен квартал и разполага с ежеминутен градски транспорт. В непосредствена близост преминават няколко основни пътни артерии, които от своя страна правят локацията на Зона "Загоре" изключително атрактивна и удобна за бъдещите инвеститори.

Централното географско разположение на региона на Стара Загора го превръща в кръстопът от важни транспортни артерии между източната, западната, северната и южната част на България, което е важна предпоставка за утвърждаването му като международен логистичен център. Градът има транспортни връзки по шосе и с влак с всички краища на страната. До най-големите областни центрове - София и Пловдив се достига съответно за 2 часа и 20 минути и 1 час и 10 минути, като връзката с тях е по автомагистрала "Тракия". До Русе път разстоянието се взема за 2 часа и 40 минути.

Приблизително 158 000 души живеят на територията на Община Стара Загора. Други 139 000 жители има в непосредствена близост до град Стара Загора (до 30 мин. път с кола в едната посока от центъра на града), от които 80 000 са във възрастовата група 20-64 години. Градът е достъпен за по-малко от 45 минути и за още 114 000 души. Това прави общото население на широкия регион Стара Загора 411 000 души.

Освен това в Община Стара Загора има девет професионални гимназии (в т.ч. не влизат спортните училища и училищата по изкуства) и две частни професионални колежа, по някои специалности с интензивно изучаване на английски език. Предлагат се множество технически специалности, сред които машиностроене, електротехника и микропроцесорна техника.

В допълнение към всичко това през януари тази година Cтaндapт eнд Πyъpc (Ѕ&Р) пoтвъpди дългocpoчния ĸpeдитeн peйтинг зa Cтapa Зaгopa и тoй ocтaвa ВВВ- cъc cтaбилнa пepcпeĸтивa. Cтaбилнaтa пepcпeĸтивa oтpaзявa oчaĸвaнeтo, чe oбщинaтa щe зaдъpжи дeфицитa cи cлeд извъpшвaнe нa ĸaпитaлoвитe paзxoди, нaд пpoгнoзaтa дo 2020 година.

Регион Стара Загора е динамично развиващ се и по редица показатели е на водещи позиции в страната.

Благодарение на географското си положение връзките на Стара Загора с останалата част на страната са добре развити. Така градът е основен жп възел, през който минават всички влакове, пътуващи по линиите София - Пловдив - Бургас и Русе - Подкова. Много са и автобусните връзки, които свързват Стара Загора с другите големи градове на България. Градският транспорт пък се осъществява от 34 автобусни и четири тролейбусни линии.

Ста̀ра Заго̀ра е един от основните икономически центрове в страната, както и основен транспортен възел на Южна България. Той е център на едноименните община, област. Регионалната асоциация на общините "Тракия" е най-голямото регионално сдружение на общини в България, учредено за сътрудничество, обща икономическа политика, планирането на региона и евроинтеграция. Градът е шестият по големина в страната с население от 135 715 души по данни на НСИ от края на миналата година.

Общината е стратегически център в България и на Балканския полуостров. Благоприятното транспортно-географско положение на община Стара Загора и в частност на град Стара Загора е едно от важните предимства на общината и важен фактор за нейната конкурентноспособност. Чрез изграденият автомобилен и ж.п. транспорт се осигуряват добри възможности за търговски контакти със страните от Европа, Близкия и Среден Изток.

Facebook logo
Бъдете с нас и във