Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Правят "първа копка" за суперкомпютър в България

В София Тех Парк в четвъртък ще бъде направена символична първа копка на сградата на българския суперкомпютър, който ще бъде част от Европейската мрежа EuroHPC. Проектът за високопроизводителната машина се реализира от консорциум „Петаскейл суперкомпютър – България“ с водещ партньор „София Тех Парк“ АД.

Поканени за участие в събитието са еврокомисарят с ресор „Иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж“ Мария Габриел, министърът на икономиката Емил Караниколов, министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, кметът на София Йорданка Фандъкова, президентът Росен Плевнелиев (2012-2017), представители на организациите партньори в консорциума „Петаскейл суперкомпютър – България“, на IT сектора.

Суперкомпютърът ще е един от 5-те petascale суперкомпютри, имащи за цел да надградят изчислителната мощ на Европа. Кандидатурата на българския консорциум беше одобрена по процедура на EuroHPC Joint Undertaking, в която бяха избрани 8 локации, на чиято територия да бъдат изградени 3 pre-exascale и 5 petasacale машини.

Основната цел на суперкомпютъра е да повиши конкурентоспособността на българската икономика, да ускори развитието на научноизследователски и иновационни дейности, базирайки се на съвременни методи за моделиране и симулиране на процеси от реалния живот.

Капацитетът на машината може да бъде използвана в много приложни области на голям брой публични и частни потребители, включително малки и средни предприятия на българско, регионално и европейско ниво. Присъствието на България в европейската мрежа на суперкомпютри ще ускори получаването на резултати в анализа на медицински данни, за клетъчна и молекулярна диагностика, която ще подпомогне избора на подходящо лечение на клетъчно ниво на тежки заболявания. Системата ще бъде оптимизирана за работа в множество научни области, включително биоинформатика, фармация, молекулярна динамика и механика, квантова химия и биохимия, изкуствен интелект, микроелектроника и др.

България, Чехия, Финландия, Италия, Люксембург, Португалия, Словения и Испания са осемте държави, в които ще бъдат разположени центровете за европейски суперкомпютри на световно равнищe.

Суперкомпютрите ще подкрепят изследователите, промишлеността и предприятията в Европа при създаването на нови приложения в широк кръг от области – от разработването на лекарства и нови материали до борбата с изменението на климата. Европейското съвместно предприятие за високопроизводителни изчислителни технологии EuroHPC е добър пример за сътрудничество между страните в ЕС, което стимулира иновациите и прави Съюза лидер на световно равнище в стратегически области.

Инвестицията на държавите членки, заедно със средствата от ЕС, е в размер на 840 милиона евро. Проектът предвижда съвместно финансиране на проекта със средства от бюджета на ЕС, от страните членки и с частни инвестиции. Средствата от европейския бюджет ще бъдат 486 млн. евро до края на 2026 г., като страните, които проявяват интерес, ще трябва да осигурят еквивалентна сума. България е сред 13-те страни, участващи в инициативата. Допълнителни 422 млн. евро се очаква да дойдат от частния сектор.

Facebook logo
Бъдете с нас и във