Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Правят пробно преброяване на земеделските стопанства у нас

Три хиляди земеделски стопанства са включени в пробното преброяване  на стопанствата, което започва от днес. До 10 септември то може да се направи по интернет, след това ще се прави от анкетьори, които ще попълват въпросниците.

Целта на пробното преброяване е да се тества адекватността на съставените анкетни карти, предаде БНР. Същинското преброяване ще бъде догодина и ще струва около 5 милиона лева като 70 на сто от тях се осигуряват от ЕС. Преброяването цели да даде ясна представа за структурата на селското ни стопанство и данните от него са само за нуждите на статистиката.

„По време на преброяването не се събира информация за доходите на селските производители и за финансовото състояние на стопанствата. Данните, които се получават от преброяването служат само за статистически цели в обобщен вид“, обясни Николай Маринов от агроведомството, за да убеди хората, че няма нужда да крият информация.

Заради чумата по свинете в инфектираните райони попълването на анкетите ще става в кметствата или в общинските земеделски служби, за да се избегне разнасянето на вируса.

Facebook logo
Бъдете с нас и във