Банкеръ Weekly

Обрат

Прага или Брюксел уплаши правителството?

Иван Иванов, Владислав Горанов и Сотир Цацаров.

Държавата е аут от сделката между "Инерком" и "ЧЕЗ Груп". Това стана ясно от изслушването на финансовия министър Владислав Горанов в парламентарната анкетна комисия, която проверява всички обстоятелства около продажбата на активите на чешкото дружество в България.

Така в рамките на един месец управниците на практика се извъртяха на 180 градуса, след като на 1 март - след среща между собственичката на "Инерком" и премиера Бойко Борисов, именно Горанов ясно оповести, че централната власт иска да участва в тази сделка. И пак той бе категоричен, че ако държавата придобие дял от дружеството, той трябва да е "най-малко контролен".

Сега обаче пред парламентаристите от анкетната комисия  финансовият министър посочи, че "българската държава няма намерение по какъвто и да било начин да участва в придобиването - частично или изцяло, в стартираната и неприключила сделка при оформянето на собствеността на активите на ЧЕЗ", определяйки подобен ход като нецелесъобразен. Това бе и единственият представен от него мотив за промяната в позицията на кабинета. Оказа се, че Бойко Борисов се срещнал с Гинка Върбакова само за да отговори на обществените очаквания. И да тушира напрежението и недоволството!

Очевидно в Прага не са били запознати с истинския смисъл на тези нашенски маневри и възприеха съвсем сериозно декларираните от правителство намерения да се включи в сделката. Някои чешки медии например отбелязаха, че заведеното от "ЧЕЗ Груп" арбитражно дело във Вашингтон срещу България е основната причина за нежеланието на ръководството на компанията да продаде контролния пакет от акциите си у нас на българската държава. Лансирана бе и версията, че чешкото дружество би съгласило на подобен ход  само ако нашите власти се съгласят да платят определено обезщетение по въпросното дело.

Интересно, дали пък това не е истинската  причина за обрата в становището на кабинета? Във всеки случай пред депутатите Горанов каза: "Трябва да сме внимателни с юридическата намеса и опит за влияние по сделката. Това може да се счете като опит за експроприация на активи и забрана за разпореждане със собственост".

Всъщност първоначалната идея на парламентаристите, занимаващи се със случая "ЧЕЗ", беше вместо Владислав Горанов да изслушат министър-председателя Борисов. Само че той отклони поканата с писмо до председателя на анкетната комисия Жельо Бойчев. От него става ясно, че премиерът не желаел да говори в парламента, защото изказванията му можели да повлияят на хода на арбитражното дело в САЩ.

Друга хипотеза за обрата в правителствената позиция е свързана с ролята на Брюксел. При неотдавнашното си посещение в София еврокомисарят по въпросите на енергийния съюз Марош Шефчович обясни, че Европейската комисия наблюдава процеса и ще проверя сделката за активите на ЧЕЗ у нас, ако държавата влезе в нея. По-конкретно ще гледа за нарушения на Третия енергиен пакет. Тоест, след като е туширал напрежението, Бойко Борисов и министрите около него може да са се замислили по-сериозно и да са се притеснили от евентуалните евросанкции.

Очаквано, поведението на управляващите никак не се хареса на БСП, която от самото начало настоява сделката да бъде развалена и държавата да изкупи всички активи на ЧЕЗ в България. "Скриването на Борисов от комисията и изявлението на министъра на финансите доказват тезата ни, че правителството стои зад нечии неясни интереси, които ще придобият една трета от доставките на електроенергия", коментира Корнелия Нинова във Фейсбук. Соцлидерката упрекна властта, че преди месец е излъгала хората, за да приспи гнева им от задкулисието.

Доста по-любопитна бе позицията на ДПС. Депутатът Рамадан Аталай определи посланието на централната власт като "добро". И благодари на правителството, че няма да се намесва в сделката. 

В заседанието на анкетната комисия взе участие и главният прокурор Сотир Цацаров. Той информира, че не се водят досъдебни производства или каквито и да било преписки срещу Гинка Върбакова и нейния съпруг Славчо, както и срещу фирмата "Инерком България". В прокуратурата обаче имало сигнали за престъпна дейност към лица, свързани с Върбакови. Те най-общо били за нарушения при лизингови договори. Наред с това през 2010-а е заведена преписка за организиранa престъпна група за данъчни нарушения срещу осем души, сред които и Славчо Върбаков. Обвиненията срещу него били прекратени през 2014-а, но обвинителен акт срещу останалите е внесен от Специализираната прокуратура в съда. Информацията, с която разполага прокуратурата, е била изпратена до Държавната агенция "Национална сигурност" и до президентството.

От своя страна председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов съобщи, че от 2005-а досега тя е наложила на дружествата на ЧЕЗ у нас глоби за 14.5 млн. лв. и е завела общо 207 наказателни постановления. През 2013-а им е направен цялостен одит, а през миналата година са проверени и техните инвестиционни заявления. 

Колкото до водените процедури за отнемане на лиценза на "ЧЕЗ Електро" и "ЧЕЗ Разпределение" - те са три. Две от тях са започнати и прекратени още през 2013-а. През 2014-а срещу разпределителната фирма отново е започнала такава процедура заради прихващане на суми дължими й от НЕК. Такива прихващания тогава извършиха и трите електроразпределения и съответно енергийният регулатор започна процедура за отнемане на лиценз и на трите. Към този момент процедурата е прекратена по отношение на "EVN Разпределение" и "Енерго Про Мрежи". Случаят с ЧЕЗ бил малко по-сложен, защото дружеството не е платило нищо на обществения доставчик (НЕК) и комисията на Иван Иванов иска да провери дали в резултат на тези действия държавната компания не е била заплашена от изпадане в несъстоятелност.

На този етап остават висящи въпросите около финансирането на сделката за чешките активи. Жельо Бойчев оповести намеренията си да покани за изслушване и Гинка Върбакова, но няма да е голяма изненада, ако и тя като министър-председателя откаже с един или друг аргумент.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във