Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Прага: До 30 ноември ЧЕЗ трябва да приключи сделката с "Инерком"

Чешкото енергийно дружество ЧЕЗ е определило 30 ноември като краен срок за приключване на сделката за активите си в България с "Инерком" на Гинка Върбакова. Това съобщи говорителят на централата в Прага Алице Хоракова. "Дългият срок за изпълнение на всички условия е определен в договора, сключен между ЧЕЗ и "Инерком", уточнява Хоракова. 

Към момента обаче сделката, оценявана на 326 млн. евро, е блокирана с решение на Комисията за защита на конкуренцията. И чешката компания, и българският купувач обжалват решението пред Върховния административен съд, а делото е насрочено за 14 май 2019 година.

В последните дни се говори и за промени в Надзорния съвет на българските дружества от групата на ЧЕЗ, като идеята е Гинка Върбакова и нейни приближени да се сдобият с постове. От "Инерком" потвърдиха информацията, но разясниха, че това ще се случи само при финализиране на сделката. От лагера на Върбакова твърдят, че международна финансова институция със сериозна репутация вече е потвърдила, че ще финансира сделката. 

Ако плащането не бъде направено, "Инерком" ще загуби банкова гаранция от 5 млн. евро, писаха преди време чешките медии. Не се ли стигне до окончателна сделка, ЧЕЗ изразява готовност да започне преговори с втория класиран в търга - India Power.

В рамките на процедурата следва да бъдат продадени "ЧЕЗ България", "ЧЕЗ Разпределение България", "ЧЕЗ Електро България", "ЧЕЗ Трейд", "Фри Енерджи Проджект Орешец", "Бара Груп".

Преди близо година чехите успешно продадоха ТЕЦ "Варна" за сумата от 48 млн. евро. Отскоро мажоритарен собственик на централата (със 70% дял) е почетният председател на ДПС Ахмед Доган.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във