Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Пpoдyĸтитe нa земеделието ни пpeдcтaвлявaт интepec зa Kopeя

Република Корея има нов посланик в България - Ли Хо-шик. Дипломатът вече връчи акридитивните си писма на заместник-министъра на външните работи Румен Александров. Република Корея, която е важен партньор както за България, така и за Европейския съюз, е един от приоритетите на страната ни в Азия. От десет години е в сила Споразумението за свободна търговия между ЕС и Корея, което премахна 98.7% от митата в търговията им.
Културното и образователно сътрудничество между страните ни се разширява и показателен за това е фактът, че български език се изучава в университета Ханкук в Сеул.

Потенциалът за развитие на търговско-икономическите отношения е голям. Икономиката на Република Корея е част от Четирите азиатски тигъра, скачайки средно с 10% на година за повече от 30-годишен период, наречена "Чудото на река Хан“. Този периодът продължава толкова дълго благодарение на иновациите.

В последните години стокообменът ни растеше, но търговското салдо остава отрицателно за страната ни. 

През 2019 г. двустранната търговия между България и Корея е на рекордната стойност от 313.5 млн. щ.д., отчитайки увеличение от 9.4% спрямо 2018-а. Износът ни бе за 146.9 млн. щ.д., а вносът - 166.6 млн. щ.долара.

През пандемичната 2020 г. стокообменът между България и Република Корея силно се сви - до 98.5 млн. щ., в т.ч. 25.5 млн. щ. д. износ от България и 73 млн. щ.д. внос от Корея.

Водещите стоки по износа са: рафинирана мед и медни сплави в необработен вид (22.6 млн. щ.д.); ламарини, листове и ленти от мед (8.8 млн. щ.д.); царевица (8.6 млн. щ.д.); интегрални схеми и електронни микрокомплекти (6.1 млн. щ.д.); човешка кръв; животинска кръв (5.3 млн. щ.д.); конвертори, леярски кофи, кокили и машини за отливане (5.3 млн. щ.д.) и други. 

Във вноса преобладават: полиацетали, други полиетери и епоксидни смоли в първични форми (23.3 млн. щ.д.); акрилови полимери в първични форми (16.95 млн. щ.д.); части и принадлежности; диагностични или лабораторни реактиви; пневматични гуми от каучук (7.7 млн. щ.д.); електрически акумулатори (6.1 млн. щ.д.) и други.

Съществуват възможности за разширяване на износа ни на продукти като: зърнени храни, олио, лозаро-винарски продукти, козметични/фармацевтични продукти и други. Българските вина са непознати в Република Корея, поради което е необходимо рекламиране за налагане на пазара.

Зapaди чиcтaтa пpиpoдa нa cтpaнaтa ни, мнoгo oт пpoдyĸтитe нa ceлcĸocтoпaнcĸия ceĸтop нa Бългapия пpeдcтaвлявaт интepec зa Kopeя - poзoвo мacлo, мeд, винo, ĸиceлo мляĸo.

По данни на БНБ за периода 1996 г. – 2020 г. нетният поток на преките инвестиции от Южна Корея в България възлиза на 183.7 млн. евро. Достигнатото ниво на корейските инвестиции в България все още не отговаря на възможностите на страната.

 

Корейска корпорация за насърчаване на търговията (КОТРА)

КОТРА София е основен фактор за динамизиране на двустранните търговски и бизнес отношения между Република Корея и България. Организацията оказва ефективна подкрепа на българските фирми при посещенията им на изложения в Корея, организира търговски мисии на корейски компании в България и свързването им с потенциални български партньори. КОТРА подпомага осъществяването на корейски инвестиции в България. С ефективната си и многостранна дейност КОТРА привлича за свои партньори компании от всички сектори на българската икономика.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във