Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Повишената цена на природния газ ще окаже влияние навсякъде

Повишената цена на природния газ ще окаже влияние навсякъде. Това заяви Антон Иванов - зам.-председател на Българския енергиен и минен форум. 

Не само като енергия, но и като ресурс природният газ се отразява при производството на стоки и техния транспорт. Повишената цена на газа ще окаже влияние навсякъде. Това е малко по-дълга верига на въздействие, отбеляза експертът. 

Според него най-вероятно през януари ще се наложи промяна н цените на топлинната и електрическата енергия, но до тогава няма да има промяна, защото това е законово установена практика. 

Той прогнозира, че сметките ще са доста по-високи. 

От 1 септември цената на газа вече е 69.4 лв./мВтч без такси за пренос, достъп, акциз и ДДС. За сравнение тарифата му през август бе 57.60 лв./мВтч, или това е увеличение от 20.5%. А за същия месец преди година тя е била 22.46 лв./мВтч. Цената беше утвърдена вчера от Комисията за енергийно и водно регулиране. 

В доклада на КЕВР, разгледан на обществено обсъждане в края на август се обсъждаше цената на природния газ от 1 септември да бъде в размер на 67,33 лв./MWh.

За сравнение към публикуването данните на индекса на TTF на ICE Futures сочат за цена от 52.00 евро за MWh.

Изпълнителният директор на "Булгаргаз" Николай Павлов обясни причините за увеличението на цените:

"През цялата 2021 година наблюдаваме тенденция на повишаване на цените, достигнаха рекордни нива и това увеличение се наблюдава не само в Европа, но и в света и България няма как да не остане незасегната от тези процеси".

Facebook logo
Бъдете с нас и във