Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Повишават се цените на някои клинични пътеки

Националната здравноосигурителна каса  подписа анекса към Националния рамков договор за 2018 г., с който се повишават цените на някои клинични пътеки. Българският лекарски съюз настояваше за по-високи цени на клиничните пътеки в направления като педиатрия и белодробно лечение, както и в други области. Предстои анексът да бъде подписан и от Българския лекарски съюз, а след това - обнародван в Държавен вестник. За плащане на по-високите цени на клиничните пътеки, с решение на Надзорния съвет от 27 май, НЗОК отблокира от резерва си 50 млн. лева.

Лекарският съюз и Здравната каса проведоха преговори за увеличаване цените на клиничните пътеки в рамките на отпуснатите 50 милиона лева от резерва на касата. Председателят на Лекарския съюз, доктор Иван Маджаров, обяви, че приоритетно ще бъдат повишени цените в педиатрията, но се предвиждат по-високи цени и в детската хирургия и в пулмологията. Освен това в рамките на резерва ще се обмисли и възможност за минимално повишаване на цените за преглед. Д-р Маджаров подчерта, че цели региони са заплашени от липса на педиатри.

Лекарският съюз също така настоява неусвоените от лечебните заведения средства да се даде възможност да отидат за стара неразплатена дейност.

Очаква се Управителният съвет на БЛС да обсъди анекса в сряда и ако документът бъде одобрен, ще бъде подписан същия ден.

Facebook logo
Бъдете с нас и във