Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Повишава се бизнес доверието в Германия

Индексът за бизнес доверие на Германия се е повишил до 99,6 пункта през март спрямо 98,7 пункта през февруари, сочат данни от проучване на Института за икономическо развитие Ifo.

Бизнес доверието в най-голямата икономическа сила в Европа се е подобрило през март след шест месечен спад, съобщава Ройтерс.  Въпреки множеството фактори, създаващи несигурности за икономиката, свързани с напускането на Великобритания от ЕС, също и световните търговски спорове, като цяло състоянието на икономика на Германия се оценява като добро.

Доверието в бизнеса в Германия се подобрява, въпреки спада в производството. Бизнес настроенията за германските производители продължават да намаляват, независимо от повишаването на доверието в други аспекти на бизнеса, разкрива проучването на института Ifo. Прогнозата е, че германската икономика ще нарасне с 0,6% през 2019 година.

"Компаниите са малко по-доволни от сегашната си бизнес ситуация и определено са по-оптимистично настроени по отношение на бизнеса през следващите шест месеца", казват експерти от икономическата агенция, определяйки бизнес перспективите като влошаващи се.

С бавното търсене и ограничените очаквания за ръст в производството, перспективите остават мрачни за производството, въпреки че индексът е с над 20 пункта по-слаб в сравнение с година по-рано. Индексът на бизнес климата се повиши за строителната индустрия след няколко месеца непрекъснат спад, като настроенията за търговия достигнаха най-високите си нива от май, а очакванията за услуги също се насочиха към възстановяване, констатира проучването.

Заключението на Института за икономическо развитие е, че като цяло краткосрочните перспективи за германската икономика остават силно несигурни на фона на нестабилните проучвания и скритите рискове.

Facebook logo
Бъдете с нас и във