Банкеръ Daily

БТПП:

Повечето от българите сменят работата си заради ниски заплати

Около 75% от българите сменят работното си място  заради неудовлетворително възнаграждение. Това се доказва от проучване на трудовия пазар, извършено от Българската търговско-промишлена палата и от Института по философия и социология на БАН сред 2 460 работещи българи, 750 работодатели,сред  бизнес организации и 250 бюра по труда. 

Освен размерът на заплащането, като най-чести поводи за напускане на работа се открояват несправедливото разпределение на възнаграждението - тази причина са посочили  близо 67%,а  липсата на финансови стимули са  отбелязали  около 63% от анкетираните.

"Стресът на работното място се очертава като водеща причина за доброволно напускане. Друга причина  е  авторитарното  ръководство и несправедливото признание на приноса на работника,  и не на последно място - лошото отношение от страна на ръководителя", посочи  Камелия Петкова от БАН.

Оказва се, че тази тенденция е най-изявена при нискоквалифицирания труд в сектори като преработващата  промишленост, строителството, хотелиерството и ресторантьорството, както и при транспорта.  

"В търговията също виждаме, че има такова текучество, а тенденцията трудно се обръща", обясни председателят на бизнес организацията Цветан Симеонов.

Анализът откроява жените и семейните хора като най-ценните работници, тъй като отговорите им свидетелстват, че те са по-лоялни към фирмите и по-рядко сменят работното си място.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във