Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Повече от половината българи не могат да се справят с неочаквани разходи

Близо 53 на сто от българите не са могли да се справят с неочаквани финансови разходи през миналата година, показват данни от анализ на Евростат за делът на хората в ЕС, които са били изправени пред неочаквани финансови проблеми през 2017 г. Средният показател в ЕС за хората, които не са могли да реагират адекватно пред неочаквани парични предизвикателства през миналата година е бил 34 процента, сочи европейската статистика, цитирана от БНТ.

Делът на българите, които са имали подобни проблеми през миналата година, е намалял с един процент в сравнение с предходната 2016 г., когато 54 на сто от сънародниците ни не са успели да реагират на финансови предизвикателства. Като цяло в ЕС делът на хората с подобни проблеми е намалял с 2,5 процента - от 36,5 на сто през 2016 г. - до 34 на сто през м.г., отчита Евростат.

Европейската статистика дава данни и за това колко процента от европейците въобще не могат да си позволят покупката на кола /нова или на старо/ - за ЕС този показател е 7 процента. За България - 20 процента, а за Румъния - 30 процента.

Финансовите проблеми на българите се потвърждават и от други данни на родната статистика относно някои нагласи на сънародниците ни спрямо тяхното благосъстояние: около 46 на сто от българите са били настроени негативно около ситуацията със спестяванията си, тоест нямали са възможност да заделят пари. Други 70 процента от сънародниците ни не биха могли да изразходват голяма сума за ремонт на дома си.

Около 80 на сто от българите пък не биха могли да си купят ново жилище в рамките на една календарна година. Само 30 процента от сънародниците ни /или всеки трети българин/ би имал възможност да задели пари за покупка на предмет с дълготрайна употреба.

Facebook logo
Бъдете с нас и във