Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Повече българи са пътували в чужбина

През май тази година в условията на продължаващата епидемична обстановка пътуванията на български граждани в чужбина са 332 хиляди. Броят на желаещите да обиколят света расте от началото на 2021-а.

През петия месец чужденците, които са посетили България, са 365 600, като транзитните преминавания през страната ни са 58.6% (214 300) от всички посещения на чуждестранни граждани у нас.

Числата показват, едно плавно нарастване на броя на тази група туристи, като през май кривата се устремява по-устремно нагоре. Добре ще е, ако това предсказва повече гости през летните месеци.

От общия брой чужденци, посетили България през май, делът на гражданите от Европейския съюз е 44.6%, или 163 000. Най-много са посещенията на граждани от страни, с които имаме добри туристически връзки – Румъния е с дял от 47.3%, Гърция - с 13.4%, Германия - с 10.3%, и Полша – с 9 процента.

Посещенията на граждани от групата „Други европейски страни“(включва страните в Европа извън Европейския съюз) са 161 900, или 44.3% от всички влизания в България. Най-голям брой гости от тази група държави са регистрирани от Турция – 85 500, или 52.8% от всички посещения от тези страни.

През май тази година с най-голям относителен дял на посещенията е с други цели (образование, лечение и други, 66.2%), след това са пътуванията за екскурзия, почивка или развлечения (посещения на културни или исторически забележителности, спортни мероприятия и др) и със служебна цел (командировки, участие в конференции, конгреси и симпозиуми и др.) - 16.5% процента.

През май 2021 г. поради невъзможност да се проведе статистическо изследване на граничните контролно-пропускателни пунктове всички статистически данни за пътуванията на българи в чужбина и посещенията на чужденци в България - общо и по цел на пътуването, са предоставени на НСИ от Министерството на вътрешните работи.

Facebook logo
Бъдете с нас и във