Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Повдигнаха обвинение на кмета на Варна Иван Портних

Кметът на Варна Иван Портних

Кметът на Варна Иван Портних е с повдигнато обвинение, потвърдиха от Окръжната прокуратура във Варна. То е заради серията от аварии с канализационната тръба под Варненското езеро въпреки отпуснатите големи средства за ремонти. Разследването се води от следователи от Националната следствена служба. Кметът на община Варна не е задържан. Тепърва ще се преценява от наблюдаващите прокурори дали да бъде поискано отстраняването му от поста.

Според обвинителите като кмет на Варна Портних не е предупредил навреме хората за замърсяването, с което я създал опасност за здравето и живота на населението. 

Още от миналата година Европейската прокуратура е получила сигнал заради ремонта и подмяната на канализационната тръба под Варненското езеро. Това обяви депутатът от БСП Борислав Гуцанов, който е и подателят на сигнала. "Трябваше да се смени властта, за да се разбере, че обществените поръчки, правени от ГЕРБ и в държавата, и в общините, бяха абсолютно непрозрачни, на много по-високи цени, отколкото трябва да бъде", каза още пред репортери в парламента варненският депутат. 

По думите му сигналът е бил в няколко направления - как е извършена обществената поръчка, кой е направил тръбата, как я е направил и какво отражение може да има върху туристическия сезон продължаващото с месеци замърсяване на езерото. Гуцанов посочи, че цената на ремонта е била около 1 милион лева, но не е наясно колко е струвало построяването на съоръжението. Знае обаче, че са били използвани европейски средства, затова и е подал сигнал именно до европрокуратурата. 

Депутатът изтъкна, че "във Варна нещата, които могат да бъдат разследвани от КПКОНПИ и прокуратурата не са едно, две и три". И даде пример с Двореца на културата и спорта и пробива на бул. „Васил Левски“ – проекти, които са били реализирани на значително по-висока от първоначално обявената цена.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във