Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Потреблението остава основния агрегат за БВП у нас

Ако погледнем твърдите данни от първото тримесечие, българската икономика нарасна с 4,8% на годишна база, което не се е случвало в последните 4-5 години и дава заявка за малко-висок растеж поне до есента. Големият агрегат за Брутния вътрешен продукт (БВП) у нас - около 70 и няколко %, е потреблението, 21-22% инвестициите, а след това е флуктуиращият нетен износ. Това заяви д-р Емил Калчев, икономически анализатор, пред Bloomberg TV Bulgaria.

"Преобладава мнението, че българската икономика, както и икономиката в Европа са на  "прегряване". В горен етап на цикъла сме и е въпрос на време да се стигне до "затягане". Случващото се в Еврозоната се отразява след време и при нас. Зависими сме от търговските си партньори като Турция и Германия, изтъкна Калчев, напомняйки, че сривът на лирата миналата година веднага се е отразил и върху нас. 

Той подчерта, че четвъртото тримесечие на 2018 г. и първото на 2019-а се характеризират с положителен принос на нетния износ. Което влияе положително върху ръста на БВП. Нямаме обаче ясни индикации за устойчивост на този тренд. Нашият експорт е силно конюнктурно зависим.

Калчев смята, че и тази година няма да е година на спад и ако имаме забавяне, то няма да е значително.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във