Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Потребителите ще получат компенсации в сметките за парно, газ и ток

Потребителите на газ, парно и ток ще получат компенсации заради очакваното намаление на цената на природния газ с 40.3% след промяна на договора с "Газпром", съобщи председателят на Комисията по енергийно и водно регулиране Иван Иванов. Неговото предложение е хората да бъдат компенсирани с бъдещо намаление на цените на газ, парно и ток, за да стигне тази компенсация до всички потребители.

Иванов поиска промени в Закона на енергетиката, които да позволят на КЕВР първо да постанови цени със задна дата за всеки месец, а след това потребителите да бъдат компенсирани. Без промени в ресорния закон Върховният административен съд има основание да отмени решението на енергийния регулатор.

Безспорно понижението на цената на газа ще стигне до крайния потребител, най-вече при клиентите на топлофикационните дружества. Решението ще е на "Топлофикация София", но предложението ще дойде от Комисията за енергийно и водно регулиране, обяви бившият енергиен министър и сегашен кмет на столичния район "Средец" Трайчо Трайков. Неговата прогноза е, че ефектът ще е намаляване на сметките за парно с около 25 процента, тъй като газът съставлява компонент от около 50-60% от себестойността на енергията, която заплащат хората.

На заседание на Комисията по енергетика в парламента стана ясно, че "Булгаргаз" ще внесе предложение цената на природния газ от 1 април да бъде 26,29 лв. за мегаватчас без ДДС. Това е малко над 40 процента намаление в сравнение с действащата сега цена. 

От 1 април Комисията за енергийно и водно регулиране ще трябва отрази новата цена на газа за разпределителните дружества, съответно и на парното. Това означава, че едва тогава крайните потребители ще усетят ефекта от по-евтиния руски газ, съобщи председателят комисията и депутат от ГЕРБ Валентин Николов.

Създадена е работна група, която да направи промени в Закона за енергетика. Според промените КЕВР би следвало да получи право да обезщети клиентите. 

Преди дни правителството обяви, че с 40% намалява цената на газа от Русия. Намалението ще важи с задна дата, а "Булгаргаз" ще получи около 150 милиона лева. 

Възможността за предоговаряне на цените се откри, след като руският гигант "Газпром" сключи споразумение с Европейската комисия по антимонополно дело. В решението бе посочено, че България може да поиска по-ниска цена, когато цената на газа й се отклонява от конкурентните западноевропейски референтни стойностиНовата цена трябва да отразява тези стойности, включително и цените на разпределителните центрове за втечнен газ.

"В момента регулираната цена на природен газ, утвърдена от КЕВР, е 44,04 лв. Предвид развитието на газовите пазари, тази цена може да бъде и още по-ниска. Има очаквания през следващите месеци цената на природния газ да се намали още", коментира Павлов.

Той уточни, че е договорена промяна на начина на ценообразуване на природния газ. Вече преобладаващ елемент ще бъде цената, която е на европейските газови хъбове. Т.е. в края на всеки месец ще бъде определяна цената за следващия. "За този момент мисля, че ние постигнахме балансираща ценова формула", каза още Павлов.

Енергийният министър Теменужка Петкова допълни, че с "Газпром" е предоговорена формулата, по която се определя цената на природния газ. В нея преобладаващ елемент е пазарният.

Facebook logo
Бъдете с нас и във