Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Последен ден за заявяване на субсидии от фермерите

Днес изтича срокът, в който фермерите могат да подадат заявленията си за субсидиране, без да бъдат санкционирани за закъснение, съобщава националното радио. От утре до 31 май включително кандидатстващите за подпомагане могат да правят промени по вече подадени заявления, без да търпят санкция за закъснение.

Крайният срок, в който земеделците все пак могат да се включат в кампанията, е 10 юни, но тогава те ще понесат глоба в размер на 1% от дължимата сума за всеки просрочен работен ден.

Към момента Министерството на земеделието не смята да удължава срока за подаване на документи по директните плащания, въпреки че има разрешение от Европейската комисия за това и въпреки настояването на част от фермерите. Аргументът е, че ако кампанията приключи навреме, това ще позволи по-ранно плащане към земеделците, което е важно в кризисната ситуация.

Изненада за тази година е, че въпреки предложената възможност и въпреки ограниченията заради коронавируса едва 4 на сто от заявленията са подадени по електронен път.

Facebook logo
Бъдете с нас и във