Банкеръ Daily

Георги Георгиев:

Поскъпването на газа ще затрудни финансово „Топлофикация София“

Причината за свикването на извънредното заседание на Столичния общински съвет е безпрецедентното шоково поскъпване на цените на природния газ, обясни председателят на СОС Георги Георгиев. 

 

Над 94% от себестойността на топлинната енергия, произвеждана от „Топлофикация“ се формира от цената на природния газ и въглеродните емисии, напомни той и допълни, че „имаме изключително драматично поскъпване на природния газ, което ще затрудни дружеството.“

Според Георгиев целта не е да се иска милостиня от държавата, а равно третиране – дружеството да не бъде дискриминирано спрямо останалите частни компании.

„Ние не искаме промяна в цената на топлинната енергия, на парното. За целта държавата трябва да подпомогне с компенсаторни механизми, както обещава да го направи за частния сектор“, подчерта председателят на СОС.

Категорично няма опасност София да остане без парно, увери Георги Георгиев пред БНР. „Риск за осигуряване на топлинна енергия за София за този сезон няма и няма и да има, независимо от изхода на преговорите.“

Формира се преговорен екип, предложени са конкретни мерки откъде могат да бъдат отпуснати компенсациите, уточни той.

Георгиев смята, че след като за бизнеса се предлага компенсация от 50 лева за мегаватчас с оглед поскъпването на тока, то би било справедливо същата стъпка да бъде приложена към „Топлофикация“.

Финансовото състояние на дружеството няма нищо общо със сегашната криза, подчерта Георги Георгиев.

В каквото и състояние да беше „Топлофикация“ преди шоковото поскъпване на природния газ, ние днес на сесия отново щяхме да решаваме този проблем, поясни той и изтъкна, че задлъжняването на дружеството е вследствие на регулаторни проблеми. 

„Когато държавата определя цената, която ви одобрява за закупуване на горивото и после ви определя по-ниска от тази действително цена, пазарна, като ви я калкулира в цената на топлинната енергия – основния ви източник на приходи, дружеството при този финансов модел няма как да не трупа загуби", допълни Георгиев. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във