Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

ПОСЕЩЕНИЕ ПО СЛУЖБА ИЛИ РАЗХОДКА С ЛОДКА

Попитали радио Ереван защо българите се натискат да стават министри? А оттам отговорили: къде другаде ще получат половин година развлечения и круизи? Извън шегата, не само министрите, но и техните подопечни служители обичат да оползотворяват командировъчни и даже да пестят от тях.
Държавният служител естествено обича да пътува, но не само понеже му влиза в задълженията, а и защото държавата плаща. Друг е въпросът от чий джоб излизат парите, когато не ги дава някой заможен бизнесмен, като Васил Божков, например? Естествено, от данъците на данъкоплатците! Емблематичен пример за това бе петдневния воаяж до Монако на министрите Румен Петков, Веселин Близнаков, Асен Гагаузов и на председателя на Държавната агенция за младежта и спорта Весела Лечева през миналата година. Впоследствие се оказа, че полетът до Ница е бил осигурен чрез бартерен договор за реклама между Българската федерация по мотоциклетизъм и Бул партнерс травел, в която Божков притежава 60% от дяловия капитал.
Логично е тогава данъкоплатците да се запитат
колко струват пътешествията на чиновниците
чиито заплати и командировки са за сметка на държавната хазна.
Според изчисленията на собствените служби на 39-ото Народно събрание неговата администрация е похарчила 5 742 719.16 лв. за период от близо три години - от юли 2001-ва до март 2005-а. Само за миналата година пък министрите от кабинета Станишев са си заделили по това перо 522 530.86 лв., призна премиерът в края на февруари по време на петъчния парламентарен контрол. По думите му най-много средства са отишли за пътуванията на неговия заместник и министър на външните работи Ивайло Калфин - 70 002 лв., а най-малко за вицепремиера и от седмица - министър на извънредните ситуации Емел Етем - 1145 лева. Командировките на самия премиер струват 17 284 лв., а на заместника му, който е и министър на образованието Даниел Вълчев - 27 263 лв. (за повече подробности виж карето Държавни харчлъци).
За да няма скрито-покрито, институциите на бюджетна издръжка са длъжни да обявяват обществени поръчки за покупката на самолетни билети и за избор на агенциите, предлагащи хотелски резервации при служебни пътувания. Процедурите са обичайните по закон, но проверка на в.БАНКЕРЪ в електронния архив на Агенцията по обществени поръчки установи, че подписаните договори за изпълнение
спестяват доста информация
Не само в тях, но и в повечето решения за обявяване на търговете липсва стойност на поръчката. Не са посочени също дестинациите, както и прогнозният брой на билетите, планирани за съответния период. Такива подробности в.БАНКЕРЪ откри само в обявленията на държавни структури като Българската академия на науките (сключила през декември 2007-а договор за билети на обща стойност 516 хил. лв. за почти всички европейски страни, за полет към бивши съветски републики, към държави от Близкия изток и Азия, както и от Африка, Северна и Южна Америка). Такава информация има и в документите на предприятието Ръководство на въздушното движение (чийто двегодишен договор с Дантеа - ВИП ООД за доставка на 800 броя самолетни билети изтича чак в края на ноември 2009-а) и на Държавната комисия по сигурността на информацията (която в края на февруари обяви, че е готова да даде между 30 и 40 хил. лв. за билети до почти всички европейски столици и по-големи градове на Стария континент).
От министерствата по-словоохотливи са тези на културата и на извънредните ситуации (бившето Министерство на държавната политика при бедствия и аварии). Последното неотдавна избра за свой доставчик Бългериан Вип Травъл ООД и на 17 април подписа с него двегодишен договор за 198 билета на обща стойност 300 хил. лв., които да осигурят полети по 39 прогнозни дестинации. Най-много пътувания - общо 30, са предвидени до Брюксел, включени са и по 10 до Вашингтон и Любляна. Любопитното е, че в списъка се срещат и по-екзотични дестинации, като Душанбе, Пула, Тбилиси и Истанбул.
От Агенцията по обществени поръчки твърдят, че
непълноти в документацията са допустими
и обикновено детайлите се уточняват допълнително, тъй като данните и дестинациите не са константна величина.
Случвало се е министри да летят по спешност и тогава им осигуряваме билети извън предварителната уговорка, разказаха служители на туроператор, които пожелаха имената им да не се споменават. По думите им обаче подобни споразумения са нож с две остриета, тъй като крият рискове от преизпълнение на договорите или липса на достатъчно заявки, което обезсмисля цялата тръжна процедура. Неотдавна от това си изпати Комисията за финансов надзор. Контрактът й с Астра Холидей ООД за 75 хил. лв. бе прекратен два месеца по-рано - в средата на октомври 2007 г., защото дотогава регулаторният орган, надзираващ застрахователни, осигурителни и т.н. компании, вече беше дал 90 600 лв. за самолетни билети.
По-опасното в случая е, че липсата на конкретни цифри затруднява проследяването на плащанията и никой не може да установи дали заложените прогнозни дестинации и разходи наистина се осъществяват, или са само
параван за други разходки
Подобни съмнения например буди договорът на Министерството на отбраната с Аргус Травел ООД, подписан на 19.01.2007 г. за срок от три години, в който крайната стойност на поръчката не е посочена. В обявлението за тръжната процедура обаче е вписана прогнозна сума от 6 млн. лева. Може само да се гадае дали ведомството наистина ще даде всички тези пари, или ще спести част от тях, за да ги похарчи например за семейни и ваканционни пътувания (не по служба). Не е далеч от ума и предположението дял от тях да е предназначен и за самата туристическа агенция. За съжаление става въпрос само за догадки.
Внимание заслужава и друга подробност в обявените обществени поръчки - посочените критерии за избор на изпълнител.
Претенциите на ведомствата
относно доставчиците на самолетни билети съвсем не се ограничават до най-ниската предложена оферта. Авиокомпаниите се подбират внимателно в зависимост от това доколко са услужливи и склонни на компромиси. Предпочитани са онези, които дават гаранция, че съответното министерство няма да бъде санкционирано, в случай че не изпълни параметрите на договора. Тоест, ако то ползва по-малък брой билети от заложените в контракта или служителите му се откажат да пътуват до изрично посочена в договора дестинация.
Ценят се и туристическите агенции, които не само приемат заявки в празнични и почивни дни, но и могат да реагират светкавично - в рамките само на 24 часа, да осигурят най-евтин транспорт, обслужващ възможно най-кратък маршрут (за предпочитане без прекачвания).
Сам по себе си този подход позволява по-гъвкава организация на служебните пътувания. Но ако толкова не се знаят точните места, на които ще има конференции и семинари, както и какъв ще е конкретният брой хора, които ще ги посетят, нормално е да попитаме тогава
защо подписват договори
за две, че и за три години напред, вместо да обявяват обществените поръчки за срок от година например. Така в цената на услугата ще се калкулират и инфлацията, и интересът на чуждестранните инвеститори към България.
При толкова много въпросителни не е ясно в кой джоб по веригата остават част от милионите за командировки на чиновниците не потъват в нечий джоб, изпразвайки този на данъкоплатеца.
Слава Аначкова

Каре: Кой с кого пътува?
Българиан Вип Травъл ООД
През последните две години обслужва Столичната община, Народното събрание, Министерския съвет, Сметната палата, Министерство на финансите, Министерството на икономиката и енергетиката, Министерство на земеделието и продоволствието, Националният осигурителен институт и Министерството на държавната администрация и административната реформа.
Пътническа агенция Мираж ЕООД
Обслужва Министерството на образованието и науката, Националната агенция по приходите, Държавната комисия по сигурност на информацията, Агенция Митници, Министерството на държавната политика при бедствия и аварии, Агенцията по обществени поръчки и Държавната агенция по информационни технологии и съобщения. През 2006-а фирмата е доставяла билети и на Министерството на околната среда и водите.
Елит Травел Интернешънъл ООД
Предоставя самолетни билети на прокуратурата, Държавната агенция по туризъм, Икономическия и социален съвет, Министерството на околната среда и водите и Българската народна банка.
Аргус Травел ЕООД
Предлага услугите си на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средни предприятия, Министерство на отбраната, Българското национално радио, а през 2005-2006 г. и на Сметната палата.
Алма Тур АД
В средата на февруари 2008-а дружеството е подписало договор с Комисията за финансов надзор, която преди това е пътувала с Астра холидей ООД. През 2007-а Алма Тур е организирало пътуванията на Министерството на здравеопазването по програма Превенция на ХИВ/СПИН. Извън нея ведомството ползва услугите на Политурс ООД.
Юзит Калърс България ООД
През 2007-а обслужва пътуванията на Министерството на културата, а двегодишният й договор с Агенцията по приходите изтича в средата на септември 2009-а.
Източник: Агенция по обществени поръчки

КАРЕ: Държавни харчлъци
Румен Овчаров бивш министър на икономиката и енергетиката 13 командировки 45 479 лв.
Пламен Орешарски министър на финансите 44 832 лв.
Нихат Кабил бивш министър на земеделието и горите 19 командировки 40 903 лв.
Веселин Близнаков министър на отбраната 21 командировки 38 849 лв.
Емилия Масларова министър на труда и социалната политика 18 командировки 35 893 лв.
Румен Петков бивш министър на вътрешните работи 18 командировки 28 278 лв.
Асен Гагаузов министър на регионалното развитие и благоустройството 11 командировки 26 119 лв.
Петър Мутафчиев министър на транспорта 14 командировки 25 326 лв.
Гергана Грънчарова министър по европейските въпроси 7 командировки 24 950 лв.
Радослав Гайдарски бивш министър на здравеопазването 7 командировки 20 497 лв.
Джевдет Чакъров министър на околната среда и водите 19 688 лв.
Петър Димитров настоящ министър на икономиката и енергетиката 9 командировки 15 263 лв.
Миглена Тачева настоящ министър на правосъдието 14 917 лв.
Николай Василев министър на държавната администрация 6 командировки 10 537 лв.
Георги Петканов бивш министър на правосъдието 8942 лв.
Стефан Данаилов министър на културата 7 командировки 6358 лв.

КАРЕ:
Обявени обществени поръчки през 2008-а
8 януари - Национален статистически институт - няма посочена сума, гаранция за участие - 2000 лв. Офертите са отворени на 26 февруари.
18 януари - Министерство на държавната политика при бедствия и аварии - няма посочена сума, гаранция за участие - 3 хил. лева. На 17.04.2008 г. поръчката е възложена на Българиан Вип Травъл ООД. Стойността на договора е 300 хил. лева.
29 януари - Агенция Митници - прогнозна стойност на поръчката - 150 хил. лева.
30 януари - Комисия за защита на конкуренцията - планирани разходи за 100 хил. лева. Поръчката е възложена до 31.12.2009 г. на Хорнит ООД за същата сума.
7 февруари - Министерство на културата - поръчка на самолетни билети за 70 хил. лв. до Страсбург, Париж, Брюксел, Виена, Москва, Берлин, Лондон, Токио, Прага, Пекин, Франкфурт, Петербург, Варшава.
Офертите са отворени на 11 март.
20 февруари - Държавна комисия по сигурността на информацията - прогнозна стойност на договора между 30 и 40 хил. лв. и дълъг списък от дестинации. Предложенията са отворени на 31 март.
26 февруари - Държавна агенция по туризъм - няма посочена сума
28 февруари - Министерство на държавната администрация - няма посочена сума
29 февруари - Народното събрание - прогнозна стойност на поръчката 666 667 лева.
29 февруари - Министерство на икономиката и енергетиката - няма посочена стойност, но поръчките ще се възлагат от 01.12.2008 година.
29 февруари - Министерство на транспорта - прогнозна стойност от 200 хил. лева.
4 март - Министерство на околната среда и водите - няма посочена сума.
5 март - Министерство на образованието и науката - няма посочена сума.
6 март - Държавен фонд Земеделие - планирани разходи между 100 и 200 хил. лева.
20 март - Министерство на регионалното развитие и благоустройството - няма посочена сума, гаранция за участие - 2600 лв., а за изпълнение - 10 000 лева.
9 април - Сметната палата - поръчка за 40 хил. лева. Офертите ще бъдат отворени на 9 май.
11 април - Държавна агенция по горите - поръчка за 89 хил. лева. Офертите ще се отворят на 14 май.
15 април - Министерство на здравеопазването - прогнозна сума от 208 333 лева. Офертите ще бъдат отворени на 16 май.

Facebook logo
Бъдете с нас и във