Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Португалските инвестиции в Пловдив създават стотици работни места и перспектива за младите хора

Собственикът на португалската BA Vidro (BA Glass) Карлос Морейра да Силва откри новата производствена мощност в завода за стъкло в Пловдив.

Португалските инвестиции в Пловдив създават стотици работни места и дават възможност на младите хора за развитие и допълнителна квалификация. Това каза държавният глава Румен Радев при откриването на португалски инвестиционен проект - нова производствена мощност в завод за стъкло в Пловдив.

В края на януари 2017 г. българското дружество "Дружба стъкларски заводи" смени крайния си собственик, след като португалската BA Vidro (BA Glass) придоби почти целия бизнес със стъклени бутилки и буркани на гръцката Yioula.

Инвеститорът оповести намеренията си да разшири производството на стъклени опаковки в България, както и да създаде свой регионален офис у нас, по време на работна среща на президента Радев с представители на португалския бизнес в рамките на официалното му посещение в Лисабон през януари тази година. Очаква се общият обем на инвестицията да достигне 300 млн. евро през следващите години, като до момента са разкрити 700 работни места.

България и Португалия имат общи приоритети за борба с демографската криза, за задържане на младите хора в страните, за по-видимо присъствие в европейската икономика. „Въпреки че географски сме в двата края на ЕС, ние сме много близки в нашия общ стремеж да се превърнем във водещи държави в тази област“, подчерта държавният глава. Румен Радев е провел телефонен разговор със своя португалски колега президента Марсело Ребело де Соуза непосредствено преди церемонията. Между България и Португалия трябва да се развиват не само политическите връзки във всички аспекти, но и икономическите отношения и инвестициите, особено в съвременни технологии, посочи Румен Радев.

В новата производствена мощност в Пловдив се внедряват модерни технологии в съответствие с най-високите екологични стандарти, като съществена част от вложенията отива за пречиствателни инсталации. Държавният глава призова всички инвеститори в България да следват този положителен пример и поздрави собственика на компанията Карлос Морейра да Силва за прогресивния подход, и изпълнените ангажименти за разширяване на производствените мощности в България.

"Дружба стъкларски заводи" АД е водещ производител на стъклен амбалаж и  в България, и на Балканския полуостров. Дружеството е регистрирано през декември 2004 г., когато софийското "Стинд" АД  се вля в "Дружба" АД - Пловдив. В тези градове са и основните му производствени звена. Фирмата има капацитет, превишаващ един милиард броя опаковки годишно, и обслужва клиенти в повече от 20 страни по целия свят. Компанията е втора  по големина в сектора след стъкларските заводи на турската група SiseCam в Търговище, но е лидер при стъкления амбалаж.

"Дружба стъкларски заводи" е голям производител на амбалажни стъклени опаковки - бутилки и буркани за консервната, винената и бирената промишленост, а 70% от продукцията му се изнасят в Гърция, Италия и Сърбия. Сред клиентите му  са "ИнБев", "Хайнекен", "Карлсберг", "Кока Кола", "Пепси" Ко. и други. През последните години компанията редовно инвестираше в проекти за реконструкция и модернизация на производствените линии и намаляване на разходите за природен газ.

Португалската компания BA Vidro произвежда и продава стъклени бутилки и буркани. Фирмата е основана през 1912 г.  и  притежава осем фабрики - в Португалия, Испания, Полша и Германия. Покупката в България е част от плановете й за разширяване в други държави и разнообразяване на произвежданите изделия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във