Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

ПОРОИТЕ НАПОМПАХА ПЕЧАЛБАТА НА НЕК

Срокът за усвояване на 41.1 млн. евро, предназначени за модернизацията на електропреносната система на страната, се удължава с година и половина - до юли 2007 г., реши кабинетът. Средствата са по кредитното споразумение между НЕК и Европейската банка за възстановяване и развитие по проекта Енергия 2. Промяната се налага заради забавяне на отчуждителните процедури, свързани с изграждането на 400 - киловолтовия електропровод Карлово - Пловдив и разширението на подстанция Пловдив.

Около 60 млн. лв. ще е брутната печалба на Националната електрическа компания за 2005-а, съобщи на 22 декември главният й изпълнителен директор Любомир Велков. Резултатът е доста изненадващ, защото преди година системният оператор отчете наполовина по-малка печалба - 32 млн. лв. преди облагане с данъци. Двойното увеличение се дължи най-вече на износа на ток. За отиващата си година сме продали зад граница 7.6 млрд. киловатчаса, което е рекорд за цялата история на българската енергетика. Така се нареждаме на четвърто място в Европа след Франция, Чехия и Полша, заяви Велков. За сравнение, през 2004-а продажбите навън бяха 5.9 млрд. киловатчаса, а през 2003-а - 5.8 млрд. киловатчаса.
Основният виновник за сегашните добри продажби са пороите, които заляха страната през лятото. Освен че наводниха стотици къщи, разрушиха пътища и прекъснаха жп линии, валежите позволиха на водните централи да работят на максимална мощност и да произведат над 4.5 млрд. киловатчаса електроенергия. В нормална година те вадят по около 3.2 - 3.3 млрд. киловатчаса. Сега само ВЕЦ-овете на НЕК са генерирали общо 3.5 млрд. киловатчаса, а още един милиард са добавили частните централи.
Най-сериозният консуматор на български ток продължава да е Гърция, за която отиват 44.4% от износа. Увеличението в сравнение с миналата година е с 6.6 на сто. В същото време обаче е намалял експортът към Сърбия и Румъния - съответно до 26.3 и 25.9 процента.
За съжаление сегашната розова картинка едва ли ще се повтори скоро. Това ще започне да се усеща още през 2006-а. Тогава енергийната ни система ще олекне с 260 мегавата заради необходимостта от рехабилитация на ТЕЦ Марица Изток 2. Досега двата блока произвеждаха между 1.4 и 2 млрд. киловатчаса годишно. Предвиждаме и ръст на вътрешното потребление от около 2%, което ще ограничи възможностите ни за износ до 6 млрд. киловатчаса, прогнозира главният инженер на НЕК Митю Христозов. Ситуацията може да се усложни допълнително и поради забавената модернизация на турбините в ТЕЦ Марица-изток 3.
Най-критична за енергетиката ни ще е 2007 г., когато трябва да бъдат спрени III и IV блок на АЕЦ Козлодуй. Това ще лиши баланса на страната от още 5 млрд. киловатчаса. През 2007 и 2008-а ще имаме минимален износ, но ще гарантираме потреблението на вътрешния пазар, отбеляза Христозов. Само че ако потреблението се увеличи с още 5-7%, задължително ще се наложи и да внасяме ток отвън. От НЕК се надяват този най-черен сценарий да се избегне чрез въвеждането на мерки за енергоспестяване, намаляване на загубите на електроразпределителните дружества и въвеждане на нови технологии в индустрията.
През следващата година електропреносната компания ще инвестира 300 млн. лева. Една трета от тях ще са собствени средства, а останалите са кредити. Парите ще бъдат използвани основно за строежа на хидровъзела Цанков камък, рехабилитацията на преносната мрежа по проекта Енергия 2, както и за изграждането на 440-киловолтовия далекопровод Щип - Червена могила между Македония и България.
Предвидени са достатъчно средства, за да не спре и изпълнението на проекта АЕЦ Белене. През 2005-а похарчихме около 11-12 млн. евро за подготовката на документацията от консултантите, както и за поддръжката на площадката, каза Любомир Велков. Не е ясно обаче дали ще бъде създадена ядрена компания, в която да влязат АЕЦ Белене и V и VI блок на АЕЦ Козлодуй. От Министерството на икономиката и енергетиката все още не са потърсили становище от банките, които финансират модернизацията на двата хилядника. Тяхното съгласие е задължително условие, за да бъдат обединени двете ядрени централи.

Facebook logo
Бъдете с нас и във