Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Поредно зацикляне на делото за „Царските конюшни“

Едва ли за някого е новина, че до решения у нас се стига трудно. Като се мине през елементарните административни актове и се стигне до точещите се с години съдебни саги, "посветени" на наказателната (без)отговорност на действащи или бивши управници.

Повече от три години скандалното дело за продажбата (по-скоро - за подаряването) на земята под „Царските конюшни“, отлежава в съда. Днес делото срещу бившия губернатор на Софийска област Веселин Пенев и лицензирания оценител на държавните имоти Юлия Цекова отново беше отложено - заради липсата на свидетели. Може би магистратите очакват на насроченото за 11 октомври следващо заседание , те пък да се появят.

Тук е моментът да припомним, че Пенев трябва да отговаря за безстопанственост, тъй като според прокуратурата е продал държавната част от имота на значително занижени цени. Цекова пък е обвинена за това, че в качеството си на лицензиран оценител е дала неверни оценки и заключения.

Параметрите на тази сделка лъснаха отдавна. Както „Банкеръ“ съобщи още преди три години, в началото на юли 2016 г. областната управа продава "златния парцел" на "Евротрансбилд" ЕООД (собственост на един от бившите шефове в "Корпоративна търговска банка" - Янко Иванов) за жълти стотинки: 7.5 дка в идеалния център на столицата са били продадени за едни нищо и никакви 658 870.90 лв. (без ДДС), което прави по 87.85 лв. на квадратен метър.

Година по-късно, срещу бившият (вече) областен управител Пенев бяха повдигнати две обвинения - за умишлена безстопанственост (по чл.219, ал.3 във вр. с ал.1 вр. чл.26, ал.1 от НК ) и за съзнателно сключване на неизгодна сделка, от която държавата е претърпяла значителни вреди (чл.220, ал.2 във вр. ал.1 във вр. с чл.26, ал.1 от НК). В случая - 10.330 млн. лв., колкото е разликата (към 2016 г., естествено) между реалната пазарна цена на имота и измислената стойност на губернаторския "подарък".

Наред с Веселин Пенев, на подсъдимата скамейка трябва да се изправи и Юлия Димитрова-Цекова. Тя трябва да отговаря за това, че в качеството си на лицензиран оценител е дала невярна оценка и заключение за пазарната стойност на оценяваното от нея недвижимо имущество - частна държавна собственост, от което са произтекли значителни щети за българската държава (престъпление по чл.260, ал.1, вр. чл.26, ал.1 от НК).

Тук е мястото да отворим поредната скоба на тема "Нормативен хаос и подмяна на конституционни и законови разпоредби с правилници, инструкции и заповеди". 

Преди две години Административният съд на София-град "оневини" Веселин Пенев като прекрати две от трите дела, заведени от административната прокуратура срещу заповедите за продажба на скъпоценния столичен терен. Големият аргумент на магистратите беше, че въпросните заповеди не са индивидуални административни актове и не могат да бъдат обжалвани. Цитираме: "Съдебното обжалване на заповедите е изключено с разпоредба в Правилника за прилагане на Закона за държавната собственост, тъй като по своя характер тези заповеди не представляват индивидуален административен акт."

Ключът от бараката е заровен във формулата, по която тогавашният губернатор подарява имота на "Евротрансбилд" ЕООД - три заповеди, с които Веселин Пенев прекратява държавната съсобственост в целия парцел под "Царските конюшни" (10, 15 или 30 декара - няма значение). Тези заповеди са издадени и пуснати за изпълнение в един и същи ден. Факт, който опорочава най-малко... първата от тях, защото при нейното подписване "Евротрансбилд" не притежава дори една линейна педя от земята под конюшните (виж ТУК). Тоест - Веселин Пенев не прекратява съсобственост, а издава друг тип документ. Примерно - индивидуален административен акт, с който прекратява правото на държавата върху нейна собственост. Справка - Административния процесуален кодекс (АПК), Закона за държавната собственост, Закона за нормативните актове и... още десетина ТИР-а със специализирана литература. Така де, щом всички са съгласни със становището на магистратите от Администратвен съд - София-град, че разпоредбите на Правилника за прилагане на Закона за държавната собственост подменят или ревизират конституцията, Закона за нормативните актове, АПК и Закона за държавната собственост, какво - ние ли да им отваряме очите?

Или да ги пратим на ПУЦ при юристите на регионалното министерство, които още тогава представиха в съда документи от Службата по геодезия, картография и кадастър на град София (скици на трите поземлени имота - № 15-296687/22.08.2014 г., № 15-296679/22.08.2014 г. и № 15-156111/16.04.2015 г.), според които "Евротрансбилд" изобщо не съществува като съсобственик?

Facebook logo
Бъдете с нас и във