Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Поредно отлагане на тол системата - до 1 март 2020 година

ГЕРБ подготвя поредно отлагане на въвеждането на тол системата за товарните автомобили. Този път управляващата партия планира новото таксуване - за изминато разстояние, да започне до 1 март 2020 година.

Измененията са записани в законопроект за поправки в Закона за пътищата, внесени от депутати от ГЕРБ на 1 юли. Текстовете предвиждат до 29 февруари 2020 г. товарните превозни средства над 3.5 т да плащат винетка, съответно тридневна, седмична, месечна или годишна.

На практика таксуването се отлага до решение на Министерския съвет, с което да бъде потвърдена техническата изправност на системата. 

Както "Банкеръ" вече писа, първоначалният план бе тол системата да заработи от 16 август, но след срещи между премиера Бойко Борисов и браншови организации пускането ѝ в действие бе отложено за неопределено време. Очакванията бяха тол таксите да бъдат въведени в периода ноември-декември 2019 г.

От ГЕРБ аргументират евентуалното ново забавяне с "проведените срещи с превозвачите, за да се намери необходимия консенсус за тарифирането, както и за обхвата на пътищата". 

В началото идеята на правителството бе тол системата да обхване 10 000 км пътна мрежа, включително третокласни пътища. В последно време обаче се загори за намаляване на нейния обхват до 5 000 км и от него да бъдат извадени второкласните и третокласни пътища. Такова предложение е изпратено от Министерството на транспорта до колегите им от регионалното ведомство. Засега няма консенсус и за размера на тол таксите. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във