Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Поредно отлагане на тол системата

Стартът на тол системата се отлага за 27 март, стана ясно по време на срещата на министъра на финансите Владислав Горанов, заместник-министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков и премиера Бойко Борисов с превозвачите в Министерския съвет. Дотогава превозвачите трябва да се сдобият с GPS устройства, които да измерват изминатите километри и съответно да се платят.

"Нито Унгария ме интересува, нито Германия. България е изведена в макроикономическата рамка сред най-добрите в Европа. На фона на днешната новина, че сме финансово и икономически по-дисциплинирани от Германия, вместо това да си говорим, ме занимават с 2 лева, 5 лева. Или се оправяте, или не тръгва тол системата”, коментира премиерът Бойко Борисов, цитиран от NOVA телевизия. Коментарът му дойде след оплакване на представители на бранша за изисквания от доставчиците на GPS устройства. Те искали договорите им да са ексклузивни и да се сключват за срок от 10 години.  

Отлагането на тол системата изисква промяна на Закона за пътищата, където е записано, че новите такси влизат в сила от 1 март. 

Първоначалният план бе тол системата да заработи от 16 август 2019 г., но след срещи между премиера Бойко Борисов и браншови организации пускането ѝ в действие бе отложено за неопределено време. След това очакванията бяха, тол таксите да бъдат въведени в периода ноември-декември 2019 година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във