Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Поредна стъпка към реализация на проекта за възстановяване на Княжевския лифт

Столична община е получила одобреното задание за изработване на специализиран устройствен план от Регионалната инспекция по околната среда и водите, което е поредна стъпка към реализация на проекта за възстановяване на Княжевския лифт. Това заяви пред журналисти столичния кмет Йорданка Фандъкова.

От РИОСВ са потвърдили, че не е нужна промяна в плана за управление на Витоша и лифтът може да се възстанови в същото трасе, посочи Фандъкова. Становището на РИОСВ се основава на становището на Агенцията по горите, в което се казва, че лифтът може да се възстанови в същото трасе.

Столичният кмет уточни, че предстои собственикът на "Витоша ски" да получи информация за това.

След съгласуването с Агенцията по горите главният архитект на София ще може да внесе заданието за специализирания подробен устройствен план в Столичния общински съвет за гласуване.

Едновременно с това се работи и по втория вариант за възстановяване – като се използват местата на старите фундаменти. Това ще позволи реконструкцията да се случи по-бързо, каза още Фандъкова

От "Витоша ски" обаче недоумяват как за няколко месеца се променя становището за това нужна ли е промяна в плана за управление на Витоша, без да има промяна в законодателството. Модернизацията трябва да бъде съобразена с всички нормативни актове и закони, подчерта пред БНР юристът на "Витоша ски" Петър Петров. "За мен е странно. Преди 7 месеца казват: "Трябва да се измени планът за управление, за да се случи". Сега казват: "Не трябва да се измени планът, за да се случи", посочи той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във