Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Поредна рекордна печалба за Microsoft

Финансовите резултати на американския технологичен гигант Microsoft за второто тримесечие надминаха очакванията на Уолстрийт, съобщава CNBC. 

 

Компанията отчете приходи от 46,15 млрд. долара за тримесечието, завършило на 30 юни, което представлява 21% ръст в сравнение със същия период на предходната година, въпреки че анализаторите са очаквали приходи от 44,24 млрд. долара, сочат данните на Refinitiv.

Нетната печалба пък е достигнала 16,5 млрд. долара, което е ръст от 47% на годишна база. Това означава коригирана печалба на акция от 2,17 долара при очаквани 1,92 долара за акция.

Американската компания достига тези резултати в голяма степен на отдела за облачни услуги, в който влизат платформата Azure, Windows Server, SQL Server и GitHub. Така през второто тримесечие приходите от подразделението са нараснали 30% до 17,38 млрд. долара, а печалбата само от Azure, който се конкурира с Amazon Web Services, са се увеличили с 51 процента.

Отделът на Microsoft за продуктивност и бизнес процеси (Productivity and Business Processes) е допринесъл с 14,69 млрд. долара приходи, което представлява ръст от 25%. Очакванията бяха за приходи от 13,93 млрд. долара.

Отделът за персонални компютри, в който влиза операционната система Window, гейминг отдела XBOX и другите устройства на компанията, е генерирал приходи от 14,09 млрд. долара. Това е ръст от 9% и е над прогнозата за приходи от 13,74 млрд. долара.

Facebook logo
Бъдете с нас и във