Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Пореден месец с ръст на приходите е регистриран в НАП

Над 2,3 млрд. лева са приходите, постъпили в Националната агенция за приходите през месец октомври, което е с близо 125 млн. лв. повече спрямо същия период на миналата година. Общо данъчните приходи за октомври възлизат на над 1,3 млрд. лева, като данъкът върху доходите на физически лица е близо от 370 млн. лв., над 108 млн. лв. е корпоративният данък и близо 755 млн. лв. е ДДС.

Общият размер на приходите от осигурителни вноски за октомври надвишава 928,8 млн. лв. в това число 555,3 млн. лв. са за държавно обществено осигуряване, 235 млн. лв. – за здравноосигурителни вноски и 132,8 млн. лева за допълнително задължително пенсионно осигуряване. Най-висок е ръстът на постъпленията при корпоративен данък – 30%. Приходите от данък върху доходите на физическите лица се увеличават с близо 16 на сто, а постъпленията от осигурителни вноски растат устойчиво с почти 10 на сто спрямо същия период на миналата година. От началото на годината до 31 октомври в приходната агенция са постъпили над 22,5 млрд. лева, което е 2,3 млрд. лева повече в сравнение със същия период на миналата година.

"За пореден месец НАП отчита отлични резултати. Това се дължи както на добрата работа на всички служители в приходната агенция, така и на положителна промяна в поведението на данъкоплатците. Наблюдава се устойчив ръст на доброволното деклариране и плащане от страна на бизнеса и гражданите", каза по повод рекордния ръст в приходите изпълнителният директор на агенцията Румен Спецов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във