Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Пореден анекс за Белене

Събитията около проекта за атомната централа край Белене не стихнаха и през тази седмица, по всичко личи обаче, че конкретни отговори няма да има и през следващите месеци.
Избраната за строител на АЕЦ-а руска компания Атомстройекспорт съобщи в четвъртък (11 август), че е отправила предложение към българската Националната електрическа компания (НЕК) за удължаване на времето за сключването на окончателния договор за Белене до 1 декември тази година. Сегашното, 13-то по ред, междинно споразумение беше подписано по искане на българска страна и срокът му изтича на 30 септември, но с предложението си руснаците на практика дават още два месеца за изглаждане на всички неясноти около проекта.
В официалното съобщение се казва, че текстът на новото 14-то допълнение към основния договор е подготвен в съответствие с пътната карта за предстоящите дейности, изпратена на българската страна в края на миналата седмица. Отбелязва се също, че становището на НЕК по ново междинно споразумение би трябвало да е готово на 15 август и се цитира изпълнителният й директор Михаил Андонов, който е казал, че проектодокументът ще бъде проучен и предаден за съгласуване на консултанта HSBC, Българския енергиен холдинг и Министерството на икономиката, енергетиката и туризма. От руската компания разчитат, че съгласуването и подписването на новото допълнение ще се осъществи в срокове, не заплашващи формирането и реализацията на двустранните договорености по финансовото структуриране на проекта и съответно създаването на проектна компания за АЕЦ Белене.
В съобщението не се посочват мотивите за исканото удължаване на срока на споразумението, нито какво точно се съдържа в дадения на НЕК проект. Но според информация на руските медии Анекс 14 ще е близък по съдържание не на предишния, а по-скоро на подписаното през април допълнение 12, в което беше записано, че е необходимо контрактът за изграждането на централата да бъде сключен до края на юни. Именно заради този уточняващ детайл с длъжността си тогава се раздели изпълнителният директор на НЕК Красимир Първанов.
В нова фаза навлезе и спорът със съдебните искове между Националната електрическа компания и Атомстройекспорт. Отново след съобщение от Русия се разбра, че двете дружества са започнала преговори за изкупуване на старото оборудване от АЕЦ Белене. В момента НЕК разглежда възможността да задължи Атомстройекспорт да придобие оборудване, което не е включено в подписаните допълнения към рамковия договор. Общата му стойност се оценява от българска страна на 40.2 млн. евро и е основа за възможен иск за същата сума, ако НЕК се обърне към Арбитражния съд в Женева, пишат руснаците.
В отговор от Националната електрическа компания заявиха, че няма да преговарят с Атомстройекспорт през медиите и изразиха несъгласие с нейните изводи относно изкупуването на старото оборудване на площадката на Белене. Съгласно рамков договор, сключен през 2007 г., НЕК продава, а Атомстройекспорт придобива оборудването, което се намира в АЕЦ Белене и не подлежи на интегриране в новия проект за изграждане на централата. Към договора е приложен подробен списък на оборудването. В документa се определя срок на действието му до края на 2008-а, като впоследствие срокът е удължен до 31 март 2011 г. с допълнение, изтъкват от българската държавна фирма, както и че руснаците дължат недоказани разходи по чл. 5.2. от рамковия договор, в размер на 15 288 761 евро.
С няколко писма до НЕК от юни и юли тази година Атомстройекспорт е заявила, че отказва да изкупи останалото оборудване, защото срокът на рамковото споразумение е изтекъл. Но според българската фирма рамковият договор следва да се тълкува като срок, в който е необходимо да бъде осъществена транзакцията, и след изтичането му Атомстройекспорт изпада в забава и носи отговорност.
Уговорката, че останалото оборудване на площадката ще бъде изкупено, се съдържа и в основния договор за АЕЦ Белене и е била определяща за избора на Атомстройекспорт като изпълнител на проекта. Както в рамковия договор, така и в основния договор няма нито една клауза, че е възможно при определени условия да не бъде изкупено цялото оборудване от площадката. При това положение отказът на Атомстройекспорт представлява неизпълнение на двата договора, подчертават още от НЕК.
Междувременно, съдейки по публикация на руския вестник Коммерсантъ, Атомстройекспорт все пак може да изкупи старото оборудване. За да се случи това обаче, София трябва да започне строителството на атомната станция.

Facebook logo
Бъдете с нас и във