Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

ПОПЪЛВАТ ВТОРИЯ ЕШЕЛОН ВЪВ ВЛАСТТА

Ударни назначения във втория ешелон на властта белязаха началото на първата седмица от септември. Още в понеделник премиерът Симеон Сакскуборгготски подписа заповедите на 11 нови заместник- министри. Интрига имаше единствено в Министерството на икономиката, където гласеният за заместник на Николай Василев - Румен Беремски, отказа поста и на негово място беше назначен

Никола Янков

От есента на миналата година той е вицепрезидент на Нафтекс България Холдинг и изпълнителен директор на Нафтекс Петрол АД. Тридесет годишният пловдивчанин ще отговаря за индустриалната политика. Янков идеално се вписва в компанията на останалите си колеги с дипломата си по икономика от университета Корнел в САЩ. Четвъртият от петте заместници на вицепремиера Василев владее английски, руски и френски език.
Английски, руски, чешки и испански език пък владее колежката му

София Касидова

чийто приоритет ще бъде евроинтеграцията. Тя е завършила УНСС през 1994 г., има и магистърска степен по икономика от University of State of New York CEU - Прага, и от университета в Рединг, Великобритания. До избирането й за заместник-министър Касидова е ръководител на отдела за България и Балканите в Креди Суис Фърс Бостън (CSFB) в Прага.
Имената на двамата заместници на финансист номер едно Милен Велчев са известни от миналата седмица. Петдесет годишният

Нахит Зия

ще отговаря за агенциите Архиви и държавна лотария, Бюро за финансово разузнаване и Държавен вътрешнофинансов контрол. Той е завършил Висшия финансово-стопански институт в Свищов. Зия напуска поста заместник-кмет на община Гоце Делчев, на който е от две години. Преди това е бил директор на клоновете на АГРОБИЗНЕСБАНК, ЦКБ и БУЛБАНК.
Колегата му

Атанас Кацарчев

ще отговаря за Главна данъчна дирекция, за Агенция Митници и за Агенцията за държавните вземания. Кацарчев е кадър на Министерството на финансите. Бил е шеф на дирекция Данъчна политика. Специализирал е оценка на недвижими имоти, облагане на неправителствени организации и на имущества. Тридесет и пет годишният Кацарчев е с диплома по Земеустройство от Университета по архитектура, строителство и геодезия.
С назначението на

Хасан Хасан

вицепремиерът и министър на регионалното развитие Костадин Паскалев има вече окомплектован екип. Заместник-министърът Хасан е завършил Електротехника в Техническия университет в Русе. Има специализации и по либерални стратегии, бизнесадминистрация и финансов мениджмънт. От пет години той е председател на съвета на директорите на Домостроене АД - Силистра.
Заместник на министъра на околната среда и водите Долорес
Арсенова става адвокатката от Търговище

Фатме Илияз

Тя е завършила право в Юридическия факултет на Техническия университет - Варна, и специализирала международно право в Централноевропейския институт в Будапеща. Илияз е завършила и курсове в Лондонския университет по икономика, към Международния съд в Хага, към Фрайбургския университет в Швейцария и към Оксфордския университет във Великобритания.
Един от доверените хора на Георги Първанов -

Меглена Плугчиева-Александрова

поема поста на заместник-министър на земеделието и горите. Тя е завършила специалност Горско стопанство във Висшия лесотехнически университет в София. Била е депутат в 37-ото и 38-ото Народно събрание. Александрова има над 20 публикации в областта на екологията и горското стопанство и е изнасяла лекции във Фрайбург и в Техническия университет в Дрезден. Владее немски и ползва английски и руски език.
Колежката й

Андрияна Сукова-Тошева

не е ново лице в министерството. По времето на Венцислав Върбанов тя отговаряше за европейската интеграция, международното сътрудничество, икономическата политика и развитието на селските райони и връзките с международните финансови институции. Тошева е с диплома от УНСС, специалност Икономист по организация и управление на селското стопанство. Има следдипломни квалификации от Колежа за държавни служители и колежа Уай във Великобритания, университета Обихиро - Япония, и Центъра за европейски изследвания в София.

Д-р Петър Тенчев

е определен за заместник на здравния министър Божидар Финков. Работата във ведомството му е позната, тъй като той беше заместник на Петър Бояджиев, министър на здравеопазването в първия кабинет на Костов. Тенчев е възпитаник на ВМИ-София, защитил е и кандидатска дисертация. Специализирал е в Майнц - Германия, и има диплома от курс по здравен мениджмънт в Калифорнийския университет. Тенчев е автор на 71 научни публикации. От миналата година е ръководител на клиниката по анестезиология и интензивно лечение към многопрофилна болница за активно лечение Света Анна в София. Владее английски, немски и руски език.

Доц. д-р Игор Дамянов

е новият заместник на министъра на образованието и науката Владимир Атанасов. Историкът е завършил Софийския университет и е специализирал в Сорбоната, в Атинския университет и в Института по славяноведение и балканистика в Русия. Дамянов е автор на монографии, статии и учебници по българска, балканска и нова обща история.

Мехмед Джафер

ще попълни екипа в Министерството на отбраната. Той има две висши образования - от Техническия университет във Варна и от Висшия химико-технологичен институт в Бургас. Специализирал е Индустриален мениджмънт в ТУ-Варна и Бизнесоценки в Американската асоциация на бизнесоценителите. Джафер има частен бизнес - собственик е на Наймекс груп ООД.

Facebook logo
Бъдете с нас и във