Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Попариха "Булгаргаз" за поскъпването на газа

Прогнозата на "Булгаргаз" за поскъпване на природния газ от 1 април с близо 33% е необосновано висока, заяви на 16 февруари председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов. 

"Това, което те направиха като предварителна прогноза, наистина силно ме притеснява и тревожи. Моят апел към "Булгаргаз" е да потърсят и вътрешни резерви чрез намаляване на своите разходи и в официалното си предложение този процент на увеличение да бъде по-малък. Нека не забравят, че от цената на природния газ зависят други изключително важни комунални услуги, каквито са топлинната енергия, високоефективната електрическа енергия и накрая електроенергията за битови нужди", каза Иванов.

Преди дни от газовото дружество обосноваха предварителните си прогнози за исканото драстично увеличение с това, че одобрените от КЕВР продажни цени за първите три месеца на 2017-а са били по-ниски от доставните, при които "Булгаргаз" купува горивото от руския доставчик "Газпром". Влияние върху тарифите оказват също така котировките на петрола, както и курсът на лева към щатския долар. Иначе, официалното заявление на обществения газов доставчик за цената на синьото гориво през второто тримесечие трябва да бъде внесено до 10 март.

Междувременно директорът на "Топлофикация София" Георги Беловски обяви, че поредицата аварии по топлопреносната мрежа в София ще струват на дружеството 2 368 505 лева. Той представи пред общинската инженерна комисия и начина за обезщетяване на засегнатите от повредите потребители. На клиентите, които са нямали парно и топла вода или топлоснабдяването е било нарушено до 48 часа, няма да се начисляват във февруарските сметки прогнозни количества енергия за отопление и топла вода за целия двудневен период. За домакинствата, останали на студено повече от 48 часа, се предвижда и допълнително обезщетение за периода над тези две денонощия, което ще бъде приспаднато от сметките им.

 

 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във