Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Попарата от бетонирането на Черноморието ни не е изстинала

Бетонирането на Черноморието през  последното десетилетие  вече почва да ни излиза през носа. Като оставим настрана щетите,  които то донесе на туризма у нас, няма как да пренебрегнем и финансовите поражения,  които  кредиторите с мъка преглъщат  и до днес. Десетки   инвеститори, засилили  се да спечелят бързо от   новопостроените си  ваканционни комплекси, оставиха след себе си дългове за милиони към множество  свои контрагенти  у нас. В повечето случаи „експериментите“ на  знайни и незнайни търсачи на бързи печалби завършиха по стария и изпитан метод - чрез  обявяването на несъстоятелност, от  която на кредиторите им остава само  да пият по една студена вода.

Такъв е случаят и с едноличното дружество с ограничена отговорност „Бяла Бийч Ресорт”, което при създаването си (през 2007-а) е собственост на датската компания „Страндхолмс Але 38“, но по-късно управлението му  поема   регистрираното с  два лева капитал  „Комплекс ББР“ ЕООД , представлявано от Камелия Петрова, а собствеността му преминава в ръцете на  друго датско дружество - „Фърстлайн Пропъртис АпС“

Преди година самото дружество „Бяла Бийч Ресорт“   е поискало от Софийския градски съд да бъде обявено в несъстоятелност като декларира, че „не е в състояние да заплати  всички свои задължения към всички кредитори“. Това става ясно от  документа, регистриран на 5 ноември 2018-а в съда. Освен това в него е посочено, че  е сключило договор за заем със свързаното с него  юридическо лице „Фърстлайн  Естейтс България“ в размер на 13 361 288.78 лева. Освен това е посочено, че дружеството е натрупало и други  „текущи краткосрочни задължения“  в размер на 1 377 125.69 лева.

С други думи

"липсите"  му са в размер на близо 15 млн.лева.

и съвсем резонно в началото на тази година ( на 11 януари) съдът е обявил дружеството в несъстоятелност. Именно поради тази причина назначеният от съда синдик на фалиралото дружество -  Стоил Моллов, вече е обявил за публична продан част от  активите на фирмата. На 9 септември  той ще  търси купувач за един от имотите на дружеството в Бяла  с  начална тръжна цена   871 000 лева.

Според списъка на кредиторите, които магистратите са приели, размерът на вземането към самата фирма собственик – „Фърстлайн  ЕстейтсБългария“ е определен на 14 102 288.78 лева, а публичните вземания към Националната агенция за приходите са над половин милион лева.

Това не са първите продажби, които синдикът обявява  в този  имот.  Преди време за публична продан бяха предложени  магазини, офиси, барове, складове, паркоместа и купища оборудване , които обаче бяха собственост на „нароилите“ се фирми на датчаните от рода на "Обзор бийч ресорт" , всяка от тях  използваща   различен номер.  Още  тогава  „Банкеръ“  посочи, че това, което синдикът продава едва ли ще може да покрие и една десета част от натрупаните дългове, които някак си бяха „разпределени“ между  купищата регистрирани от датчаните фирми.

Трябва да припомним, че   

строежите  на обещаващите чудеса датчани

в комплекса „Обзор“   започнаха  през 2007 година. Само година по-късно обаче на бял свят започнаха да излизат информации за задълбочаващите се финансови проблеми  на инвеститорите. Появиха се и ужилените от тях десетки фирми - изпълнителки, разбра се  за дълговете им  към държавата (в лицето на Националната агенция за приходите) и  към множество физически лица. Всички те дълго време чакаха  да приберат поне минимална част от парите си, след като собствеността (или това, което е останало от нея) минаваше през съответна разпродажба от частни съдебни изпълнители, а  по-късно  и от синдици. Свързаните помежду си дружества - "Обзор бийч ресорт" I, II,ІІІ,ІV, VІ , "Обзор Дивелъпмънт Канстръкшън" и т.н., биваха поетапно обявявани в несъстоятелност. Всъщност собствеността на  всяка от построените сгради влизаше в актива на "разроилите" се само за няколко месеца дружества на датския инвеститор, когато сградите се продаваха на бъдещите им собственици още на зелено. Така че това, което остана за продаване, за да бъдат удовлетворени кредиторите, се стопи още докато течаха бавните съдебни процедури за обявяването им в несъстоятелност.

А като най-голям кредитор и тук бързо беше вписан инициаторът на мащабния проект - "Холидей Мениджмънт“ ООД (също в несъстоятелност), в което дяловете са разпределени между Таньо Господинов и същата тази "Фърстлайн Естейтс  България", която вече посочихме като собственик и най-голям кредитор  на „Бяла Бийч Ресорт”.

Името на Господинов се появи още през 2007-а, когато стана ясно, че   предстои  да се роди поредното бетонно гето на нашето Черноморие. А еколозите нададоха вой и дори вписаха проекта на датчаните в черния списък на унищожителите на българската природа.

По това време „оператор“ на инициативата

беше предишният собственик на  фирмите на датските инвеститори "Страндхолмс Aлле" (Strandholms Alle). Именно той се легитимираше  като инвеститор по проекта за застрояване на вече бившия плаж на Обзор, но бързо препродаде проекта си на "Фърстлайн  Естейтс А.С."

Според тогавашните рекламни изяви на датския инвеститор той бил вложил в градежа в Обзор 70 млн. евро. Сградите на днес вече фалиралите дружества от групата "Обзор бийч ресорт" буквално бетонираха бившия плаж на Обзор.

Активите на всички тези регистрирани у нас и вече фалирали дружества - собственост на датчаните, продължават да  се разпродават от синдика Моллов, който периодично обявява търгове за остатъците от имуществото.

Любопитна подробност за тази

инвестиционна  инвазия по нашето Черноморие е ,

че датската група освен, че е завлекла доста  наши фирми - изпълнители, че е  натрупала  дългове към Националната агенция за приходите, е успяла да  завлече  доста пари и от датски банки.

Сега  чрез продажбите  на практика инвеститорът  се опитва да спаси парите от проекта си - с вписването му като  най-голям кредитор след евентуална продажба част от сумата пропорционално на приетото му вземане   ще влезе в неговия джоб.  А българската агенция по приходите, ще трябва да се задоволи с мизерни трохи , които ще й останат  след "гастрола"  на датчаните у нас.

Историята навежда на мисълта, че  тези чужди граждани не са си давали  много зор   да спазват българските закони. Преди време Комисията за защита на конкуренцията им наложи глоба за нелоялна конкуренция. Миналата година пък  Ангелкова се закани да затвари хотела им в Бяла, тъй като той работеше без категоризация от... 2016-а насам.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във