Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Понижаване на безработицата в ЕС и България през септември

Нивата на безработица в Европейския съюз и в България се понижиха очаквано през септември, тъй като европейските икономики продължават да се възстановяват от рецесията, предизвикана от коронавирусната пандемия, показват данни на европейската официална статистика Евростат. От данните става ясно, че безработицата в ЕС се понижи през септември до 6,7% от 6,9% през август и вече е с процент под нивото преди година (7,7% през септември 2020 г.). В рамките на еврозоната безработицата се понижи през септември до 7,4% от 7,5% месец по-рано и спрямо 8,6% през септември 2020 г. За България данните на Евростат пък показват намаляване на нивото на безработица през септември до 5,5% от 5% през август, но при безработица от 5,3% през септември 2020 г.

Според европейската статистика общо 14,324 млн. европейци, от които 12,079 милиона от еврозоната, са били без работа през септември, като спрямо август е отчетено понижение на безработните в ЕС с 306 хиляди и понижение с 255 хиляди в рамките на еврозоната. Спрямо година по-рано безработицата в ЕС намалява през септември с 2,054 милиона, а в рамките на еврозоната - с 1,919 милиона. Според данните на Евростат през септември безработни в България са били 178 хиляди, намалявайки от 183 хиляди през август, но при 172 хиляди без работа през септември 2020 г.

Броят на регистрираните безработни възлиза на 154 936 души към края на месец септември тази година, което е спад от 10% спрямо нивата от преди кризата, отчетени през 2019 година. Така безработицата се оказва на най-ниското си ниво от 1992 година насам, става ясно от най-новото издание на месечния обзор на българската икономика на Министерство на финансите.

Вероятно нивото от септември ще остане рекордно дъно, тъй като през идващите зимни месеци, традиционно се наблюдава увеличени на безработицата. Причина за това е спада при сезонната заетост. До края на настоящата година се очаква безработицата да остане на сравнително ниски нива, като за това ще допринесат краткосрочните програми за запазване на работните места, пише в бюлетина.

"Като се има предвид, че през есенните и зимните месеци броят на регистрираните безработни традиционно нараства (поради спада на сезонната заетост), тази стойност на показателя вероятно ще се окаже най-ниската, наблюдавана от началото на 1992 г. насам. Краткосрочните програми за запазване на работните места в условия на пандемия, чието действие засега е удължено до края на 2021 г., ще продължат да допринасят, броят на безработните да се запази на относително ниски нива", посочват от финансовото министерство.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във