Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Поне две години ще й трябват на икономиката на Русия, за да се преструктурира

Най-малко две години ще са необходими, за да се преструктурира икономиката на Русия, ако санкциите се запазят на сегашното ниво, е коментирал председателят на руската Сметна палата и бивш министър на финансите Алексей Кудрин пред журналисти.

"Разбира се, на нашата икономика ще й се наложи да се преструктурира, като аз мисля, че трябва разделим този процес на среднесрочен и дългосрочен период. Ако санкциите се запазят на същото ниво, на което са сега, то това ще отнеме две години, не по-малко. Аз бих казал, че това е първият етап, а по-нататък ще се наложи да се пресктруктурираме в течение на много години, защото става дума  да се заменят множество вносни продукти", е казал Кудрин.

Той е  изразил надежда, че ръководството на страната няма да затрудни впоследствие завръщането на чуждестранните компании на руския пазар.

"Аз чух  от премиера, че ще има възможност да се завърнат", е казал Кудрин.

Според него спадът на БВП в Русия ще бъде над 10%, а инфлацията в края на тази година ще достигне 20 на сто. 

От март тази година много чуждестранни компании на фона на провежданата от Русия спецоперация в Украйна започнаха да напускат руския пазар или спряха дейността си в страната.

Facebook logo
Бъдете с нас и във