Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Поне 2-3 седмици "Струма" остава затворена край Дупница заради пожара

Автомагистрала "Струма" край Дупница остава затворена заради пожара, разгорял се във вторник. Платното в посока София ще бъде пуснато за движение най-рано след 2-3 седмици. Това е прогнозата на специалистите от Агенция "Пътна инфраструктура" след направените предварителни огледи. От пътната агенция твърдят, че са направили оглед на моста край Дупница през април 2018 г., но тогава не са били открити отпадъчни материали, впоследствие предизвикали пожара.

"Това е динамичен процес, т.е. депонират се отпадъци, след това се извозват, после идват нови и т.н. Дори по време на строителството на ''Струма'' също са били депонирани там отпадъци, но това в никакъв случай не оправдава собственика на цеха, който е изхвърлял там материалите си", обясни инж. Иван Досев, който е член на УС на АПИ.

В същото време собственик на фирма за вторични суровини, складирала отпадъците под моста, съобщи, че няма финансова възможност да плати ремонта.

"Отпадъците са натрупани в продължение на години. Многократно сме ги чистили и сме правили всичко, за да спрем изхвърлянето им. Граждани обаче изхвърлят отпадъците от моста. Бяхме тук, на самото място, изведнъж пламна огъня - от моста ли се хвърли нещо, не видяхме. Притеснявам се от бъдещата проверка", каза Кольо Илиев. 

Дружеството "Феникс Дупница" е санкционирано три пъти през последните пет години, а наложените глоби са за почти 20 000 лева. Едната глоба е за неправилно и неразрешено складиране на тютюнев прах, който е изсипван на сметището на Дупница, когато Кольо Илиев е бил и оператор на депото. Друга глоба е за запалване на същото сметище през 2014 година, когато магистралата още не е минавала оттам

В сряда пътната агенция съобщи, че.след като има точна количествено-стойностна сметка за необходимите ремонтни работи, ще бъде предявен иск към собственика на предприятието, направил нерегламентираното сметище и предизвикало пожара. Сезирана е и прокуратурата, която образува досъдебно производство.

Facebook logo
Бъдете с нас и във