Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Помпео в София: Фракингът е добро решение за България

Фракингът е добро решение за България, каза днес в София бившият държавен секретар на САЩ Майк Помпео. Той говори на организирана от Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) лекция на тема: "Геополитическата значимост на България: След инвазията в Украйна и потенциалът на България като регионален енергиен лидер".

Фракингът за добиване на газ е изключително безопасен, изтъкна Помпео. Според него рискът може да бъде идентифициран.

САЩ ще помогнат на България, добави бившият американски държавен секретар. Ще дойдат най-добрите американски компании, за да помогнат и научат страната ни да разработва тези ресурси, увери той.

Майк Помпео припомни, че когато добиването на шистовия газ се е развивало в САЩ е имало слухове, че това ще доведе до земетресения, пожари и други природни бедствия. Това се е пропагандирало от "тези, които са от ляво", както и от тези, които не са имали интерес САЩ да използват такива изкопаеми горива. В САЩ обаче са се позовали чрез факти от научен характер. Основната задача да бъде използвана науката, за да се обясни по какъв начин се добива газ чрез фракинг, допълни той. 

България има шанса да реализира потенциала си като енергиен център в Югоизточна Европа, заяви бившият държавен секретар на САЩ. 

"Само защото не се поддадохте на натиска да плащате за газа в рубли, руският президент Владимир Путин нареди на картелите да спрат доставките за вас. Отговорът за енергийната ви независимост не е в чужбина, а тук, включително чрез потенциала за добив на шистов газ", каза Помпео.

"Можем да начертаем нов път и съм уверен, че България ще го направи", заяви Помпейо и добави, че енергийната независимост не трябва да се търси в чужбина, а тук, включително чрез потенциала за добив на шистов газ. Българската икономика се нуждае от 3 милиарда кубични метра газ на година, а в същото време страната има залежи от 500 милиарда кубични метра, каза Помпейо и призова за намаляване на бюрокрацията, така че тези залежи да могат да бъдат добивани на цени, които за всеки български гражданин да може да си позволи.

Фракинг технологиите за добив на шистов газ са много по-чисти от руския природен газ. Не позволявайте на шепа зле информирани активисти, които използват аргументи, неосноваващи се на факти, да разрушат бъдещето ви, призова Помпео. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във