Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Помощ и за тютюнопроизводителите за защита от последиците от войната в Украйна

Тютюнопроизводителите ще бъдат подпомогнати по временната мярка за преодоляване на последиците от войната в Украйна. „В момента се разработва механизмът, по който това ще стане, като от подкрепата ще могат да се възползват само вписани в регистъра на производителите. Това е възможно с по-големите средства, гласувани с актуализацията на държавния бюджет за сектор „Земеделие“. Това заяви министърът на земеделието д-р Иван Иванов по време на заседание на Консултативния съвет по тютюна.

През тази година парите, отпуснати за сектора, са повече и целта е да бъдат подкрепени възможно най-много стопани. Агроминистърът съобщи, че вече е изчерпан бюджетът за подпомагане по мярката de minimis за тази година. Според данните от Държавен фонд „Земеделие“ помощ са получили 1968 тютюнопроизводители, а общата сума, която са си разпределили, е в размер на 2 719 076 лв. за отглежданите 22 659 декара. По време на дискусията представителите на браншовите организации са поставили въпроса за времето на изплащане на подпомагането. Според тях то може да окаже влияние на изкупните цени на тютюна. „Искаме да подкрепим производителите, но и преработвателите да имат интерес да изкупуват тютюна“, отбелязва министър Иванов.

На заседанието стана ясно още, че в резултат на постигнатата договореност, в периода 2023-2027 г. в България ще продължи прилагането на преходната национална помощ за сектор „Тютюн“. При това и с възможност за актуализиране на референтния период и намаляващ бюджет с по 5% годишно. Съгласно бележките на ЕК по Стратегическия план, България трябва да уточни референтния период, как ще работи през тези три години 2016-2017-2018 г. и как ще се определя референтната година.

По данни на агроминистерството общо регистрираните тютюнопроизводители са 3433. Преработеният тютюн за миналата година от всички сортови групи е 6341 тона, на обща стойност 38.28 млн. лева.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във