Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Поморие се разделя с руснаците

Паническо разпродаване на имоти на руски граждани в Поморие, отчитат местните брокери. Според тях причината е в срива на рублата.

Хиляди жилища, които руснаците бяха напазарували тук се предлагат за продан. Интернет сайтовете гъмжат от обяви. Цените са повече от атрактивни. Едностайните и двустайни апартаменти се предлагат за по 500-600 евро за квадрат. Повечето от тях са в новите комплекси, които бяха вдигнати почти до брега на морето през последните години.

Това масово напускане на черноморския град обаче не притеснява кмета Иван Алексиев. Според него интересът към курорта не е затихнал, тъй като сега много българи от вътрешността на страната вече проявяват желание  да закупят имоти в Поморие.

Все пак нека не забравяме, че градът освен море, слънце, пясък има нещо, което го няма никъде другаде - това е лечебната кал“, отбелязва Алексиев

Брокерите на недвижими имоти също са на мнение, че пазарът в курортния град все още провокира интерес. Според тях причината за оттеглянето на руските граждани не е заради COVID-19, а поради икономически причини. Мнозина са ипотекирали жилищата се срещу кредити при закупуването им и при сегашния срив на рублата спрямо еврото сметката им излиза доста солена. Да не говорим, че много от руските купувачи са си мислели, че пазарувайки имоти на изгодни цени преди години ще успеят да реализират по-късно сериозни печалби. Нещо, което в сегашната ситуация е много далече от реалността.

По думите на кмета Алексиев в последните години руснаците са закупили в Поморие над 5 000 апартамента. Деветдесет процента от тях в момента са заключени и са обявени за продан. За сметка на това пък инвестират българи. Голяма част от нашенците се тревожели от обезценяването на парите им и все по-често предпочитат да вложат спестяванията си в недвижим имот. Освен това повечето купуват жилища с идеята да ги  отдадат под наем.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във