Банкеръ Daily

Бойко Рашков:

Получаваме сигнали за натиск върху избиратели

Идентифицирани са множество лица, които започват да правят организация за купуване на гласове. Това заяви на брифинг след заседанието на Министерския съвет вицепремиерът и министър на вътрешните работи Бойко Рашков.

"Както забелязвате, в поредно заседание на Министерския съвет ние каним и представители на местната власт, областните управители от страната. Днес бяха изслушани областните управители на Бургас и Смолян, защото във всеки отделен избирателен район има проблеми с различен характер. Акцентираме върху изборния процес. На мен ми направи силно впечатление, че в някои населени места има оказван огромен натиск върху отделни граждани за кого да гласуват на 11 юли", каза министърът.

Натиск се упражнявал, например, когато хората отивали в горското стопанство, за да си купят дърва за огрев. Спрямо тези лица в определен момент естествено ще се предприемат необходимите законови мерки, за да се предотврати извършване на престъпление против политическите права на гражданите и замяна на техния действителен вот. Нека всички да знаят, че ние няма да останем безучастни", предупреди служебният вътрешен министър. По думите му най-сложната задача пред МВР ще е да възпрепятства купуването на гласове.

В МВР също са обсъждали в рамките на Щаба и извън него с ОДМВР-тата различни аспекти и проблеми, свързани със законосъобразното, честно и прозрачно провеждане на изборите.

Един от основните въпроси на правителственото заседание са били машините за гласуване, каза още Рашков.

"Помните, че за предходните избори имаше осигурени 9600, сега трябват още. В началото на този месец, на 3 юни, беше направена поръчка и опит за договаряне със "Сиела Норма" за доставка на допълнителен брой машини- 1500. Но тази договорка не се реализира докрай поради неизгодната цена, която беше предложена, така че 4 дни по-късно преговорите със "Сиела Норма" бяха преустановени, а на 14 юни - прекратени. Пристъпихме към обсъждане на друг вариант - с "Информационно обслужване". Става дума за 99% държавна фирма и на практика първо ЦИК взе решение да се купят тези машини, второ - Министерският съвет да разгледа въпроса за възлагане на такава задача на "Информационно обслужване", така че да участват в процедурата за доставка на 1637 машини, които да се доставят за изборите на 11 юли. Днес правителството взе това решение, средствата ще бъдат преведени на ЦИК. Комисията ще ги предостави на "Информационно обслужване" и доставчикът ще си получи договорената сума", каза Рашков.

Вицепремиерът заяви, че тези дни ще се реализират доста технически въпроси. Машините ще бъдат товарени от Холандия и превозени до страната в края на тази седмица. Ще бъдат съхранявани там, където са машините, послужили за вота на 4 април. Обсъждат се възможностите за по-лесно транспортиране до нашата страна.

Facebook logo
Бъдете с нас и във