Банкеръ Daily

Васил Щонов:

Получаваме по-малко газ от Русия

Доставките на природен газ от Русия са намалели, съобщи енергийният министър Васил Щонов след днешното заседание на кабинета. Така налягането на входа на газопреносната мрежа трябва да бъде над 38 бара, а в последната седмица се колебае между 30-35 бара. По тази причина доставките, които България е заявила, не могат да се изпълнят на 100% и недостигът се компенсира от газовото находище в Чирен.

По неофициалната информация причината за намалените доставки на синьо гориво от Русия се дължи на технически проблем. Щонов обаче заяви, че тази информация не може да бъде потвърдена, тъй като на границата между Русия и Украйна няма измервателни уреди и не е ясно колко газ влиза в Украйна и съответно се транзитира. 

Дневно у нас потребление на газ в най-студените зимни дни се очаква да достигне до 10-11 млн. куб. метра, при 7-8 млн. куб. метра в момента. За да се покрие недостигът, от Чирен на ден се изтеглят средно 1-2 млн. куб. метра газ. Очаква се проблемът да бъде решен до седмица и доставките да бъдат възстановени.

Максималният капацитет на дебит от газохранилището в Чирен е 4.1 млн. куб. метра на ден. Затова ако той бъде надвишен, ще се премине към първа стъпка от кризисния план, който кабинетът прие преди месец. Той предвижда топлофикациите в страната да преминат на мазут. Вероятността обаче това да се случи е много малка, увери енергийният министър. Той подчерта, че засега не съществува опасност от газова криза, тъй като в газохранилището в Чирен има 483 млн. куб. метра.

Facebook logo
Бъдете с нас и във