Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Полша ще конфискува акциите на Газпром в EuRoPol GAZ

Полските власти решиха да изтеглят дяловете на "Газпром" в EuRoPol GAZ, която притежава полския участък от газопровода Ямал-Европа. Това съобщи полското икономическо издание Parquet.

Според вестника съответното решение е взето от министъра на развитието и технологиите на Полша Валдемар Буда по искане на Полската агенция за вътрешна сигурност.

Съгласно това решение, което трябва да бъде изпълнено незабавно, министърът е разпоредил процедура за задължителен контрол на "Газпром", за да се гарантира функционирането на EuRoPol GAZ, съвместно предприятие между "Газпром" и полската PGNiG.

Както посочват от ведомството, тази стъпка „е необходима за запазване на предоставянето на обществени услуги в рамките на дейността на това предприятие, както и за защита на икономическите интереси на държавата“. От министерството посочиха, че необходимостта от вземане на решение в EuRoPol GAZ с мнозинство на гласовете всъщност блокира работата му.

„Трудностите в процеса на вземане на решения в EuRoPol Gaz затрудняват правилното сътрудничество с определения оператор на преносна система  -полската компания Gaz-System, което се отразява на сигурността на доставките на природен газ за местни и чуждестранни потребители и следователно върху икономическата и състояние на енергийна сигурност“, отбелязват от агенцията за вътрешна сигурност.

EuRoPol GAZ е съвместно предприятие между "Газпром" и полската PGNiG, което притежава полския участък от газопровода Ямал-Европа. В същото време оператор на този участък от газопровода, както и на цялата газопреносна система на Полша, е полската компания Gaz-System.

Транснационалният газопровод Ямал - Европа преминава през територията на четири страни - Русия, Белорус, Полша и Германия. Неговата проектна мощност е  32.9 млрд. куб. м газа годишно.

Facebook logo
Бъдете с нас и във