Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Полша и Литва смятат "Северен поток 2" за заплаха за енергийната сигурност

Полският премиер Матеуш Моравецки съобщи днес, че Полша и Литва възприемат газовия проект "Северен поток-2" като заплаха за енергийната сигурност в Централна и Източна Европа

Полша и Литва имат доста сходна позиция, според която изграждането на "Северен поток-2" е заплаха за енергийната сигурност в тази част от Европа, каза Моравецки на пресконференция с литовския си колега Саулюс Сквернелис, съобщи Ройтерс.. 

Проектът "Северен поток-2" предвижда да бъдат изградени две линии на газопровод с обща мощност 55 милиарда кубически метра газ годишно от крайбрежието на Русия през Балтийско море до Германия. Строителството се оценява на 9,5 милиарда евро, а пускането на газопровода се очаква до края на 2019 година.

Тръбопроводът ще заобиколи транзитни страни като Украйна, Беларус, Полша и други източноевропейски и балтийски държави и ще премине през изключителната икономическа зона и териториалните води на пет държави - Русия, Финландия, Швеция, Дания и Германия.

Единствен акционер в проектната компания Nord Stream 2 е руският "Газпром". Партньори на "Газпром" са френската Engie, австрийската OMV, англо-холандската Shell, германските Uniper и Wintershall, които осигуряват 50 процента от финансирането.

В края на миналия месец от проектната компания съобщиха, че газопроводът "Северен поток 2" е 75% завършен. Общо 1855 километра  от газопровода "Северен поток 2" са изградени по дъното на Балтийско море във водите на Русия, Финландия, Швеция и Германия. 

Nord Stream 2 AG пристъпва към полагането на последната четвърт от трасето. Изграждането на тръбопровода е завършено във водите на Германия и Финландия. Полагането на тръби продължава в териториалните води на Русия. Строителните работи по крайбрежните участъци в Германия и Русия са в напреднал етап, отчитат от компанията.

Предвижда се газопроводът да преминава през териториални води или изключителни икономически зони на Дания, Финландия, Германия, Русия и Швеция. Дания остава единствената страна, която досега не е дала съгласието си за изграждането на "Северен поток 2".

Съединените щати, които се опитват да продават повече втечнен газ на своите съюзници, настояват, че "Северен поток 2" ще направи Европа зависима от Русия.  

Facebook logo
Бъдете с нас и във