Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Половината тунели в страната са опасни

Общо 16 от 34 тунела по републиканската пътна мрежа са с умерен до висок риск за опасност от инциденти, съобщи шефът на Агенция "Пътна инфраструктура" Пирин Пенчев пред БНТ.

Инспекцията на тунелните съоръжения бе разпоредена от служебния премиер Огнян Герджиков след инцидента в "Ечемишка", където осветително тяло падна и уби пътуваща в автомобил жена.

Председателят на управителния съвет на АПИ изброи някои от опасните тунели. По думите му това са съоръженията при Велико Търново, на входа на Ловеч, "Ечемишка", "Топли дол" и "Витиня" на магистрала "Хемус".

Според Пенчев това са тунели с проблеми от доста години, като при някои ремонтите могат да започнат веднага. "При други, които имат нужда от конструктивна намеса, това не може да се случи моментално", уточни той.

"Всички тунели и мостови съоръжения, които не са безопасни, ще бъдат затворени, ако е необходимо", подчерта  Пирин Пенчев. И добави, че пътното поддържане страда в страната от системно недофинансиране.

"Поддържането на републиканската пътна мрежа в последните две десетилетия изпитва остър недостиг на ресурс", допълни шефът на АПИ, като по думите му проблемът не бил само при тунелите.

Само за миналата година има регистрирани над 200 мостови съоръжения, които са в недобро състояние, каза още Пенчев.

Той съобщи, че днес АПИ ще запознае служебния министър на регионалното развитие с изводите от проверката на тунелите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във