Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Половината места за настаняване бутат цените надолу

Близо половината места за настаняване са намалили цените на нощувките през август, показва проучване на Националния статистически институт за състоянието и развитието на техния бизнес по време на епидемичната обстановка в страната.

През август 51.7% от анкетираните запазват мнението си да предложат на своите клиенти алтернативен период за използване на направените резервации, 63.2% имат намерение да намалят цената на пакет услуги, а 49.3% - на нощувката.

По отношение на наетия персонал през последния месец анкетата регистрира намаление на ръководителите, предприели намаляване на възнагражденията на персонала, съкращаване на работници, изпращане в платен или неплатен отпуск, дистанционна работа или преминаване на непълно работно време.

Същевременно НСИ отчита, че местата за настаняване, които са се възползвали от правителствените мерки за подпомагане на работодателите се увеличават с 4.7 на сто. 

В краткосрочен план 57.4% от анкетираните предвиждат да запазят персонала си, а 38.4% от тях очакват да увеличат заетите в местата си за настаняване.

През август 39.0% от управителите отчитат, че няма промяна в приходите от дейността им спрямо предходния месец, докато 34.8% посочват, че са се увеличили.

В краткосрочен план (през следващия един месец) 44.1% от мениджърите прогнозират, че ще могат да обслужат „до 50%“ от разходите за дейността със собствени средства, 34.3% от тях - „до 100%“, а 20.6% от анкетираните посочват, че няма да могат да се справят сами, отбелязва НСИ.

По отношение на бъдещата си активност в краткосрочен план през август 36.4% от ръководителите смятат да продължат с настоящата си дейност, 35.2% от тях смятат да продължат да работят, макар и с намален обем, 23.0% предвиждат временно да преустановят дейността си, а 4.2% прогнозират да я прекратят.

Разбира се, основният въпрос е дали тези тенденции ще се запазят, след като правителството удължи извънредната епидемична обстановка с два месеца.

Facebook logo
Бъдете с нас и във