Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Половин милион отиват за "мониторинг" на плажовете

S 250 5d962dfe 7ffc 4a01 a0a1 0d68b19b5e28

Наскоро във форумите особено актуален стана един  текст, озаглавен  "Лyди ли cме? Хoландия има 20 000 дъpжавни cлyжители, а  ние... над половин милион". В него беше посочено, че толкова са хората, които  обслужват 16-милионното население на Страната на лалетата, а внушителното количество на чиновниците у нас не могат да се справят с нуждите на българите, едва достигащи 7 милиона. При това  въобще не говорим  за качеството на това "обслужване"...

Точно в унисон с тези констатации  в. "БАНКЕРЪ" се натъкна на поредния случай на административен разгул.

Доволно раздутият административен щат на Министерството на туризма, който според последния публикуван устройствен план на ведомството (от лятото на миналата година) наброява 115 щатни бройки, очевидно се е сторил недостатъчен на туристическата началничка Николина Ангелкова. По всяка вероятност  тя  е стигнала до извода, че  чиновниците, които получават държавни заплати, са прекалено натоварени с  "неотложни и важни" дела и трябва да бъдат облекчени - тяхната работа да се прехвърли на частна фирма срещу подобаващо заплащане. 

Туристическата началничка е  решила, че може да похарчи едни 432 хил. лв., за да бъде извършен инак задължителният  мониторинг на морските плажове у нас. Това става ясно от обявената обществена поръчка, според която Министерството на туризма ще ангажира изпълнители, които ще трябва да определят активните площи за свободно разполагане на плажни принадлежности, площите на преместваемите обекти, допълнителната търговска площ, както и дължината на бреговата линия за достъп до морето. Парите за този мониторинг, което на практика е така модерният за това правителство "аутсорсинг" на задълженията на самото министерство, в последните години са нараснали значително. Миналата година за тази дейност са похарчени 120 хил.лв., а година по-рано - 70 хил.лева.  

Сега, според публикувания в Агенцията за обществени поръчки документ за целта на предстоящия мониторинг,  крайбрежието ни е разделено общо на пет зони, за които желаещите да свършат тази работа  ще могат да кандидатстват.

Първата позиция на поръчката е за морските плажове в Добричка област. Сумата,  която ще получи одобрената фирма,  е 36 хил. лева.

Втората позиция включва  мониторинга на морските плажове във Варненско, за което са  предвидени  да бъдат похарчени други  81 600 лева. Бургаска област е разделена на три зони. За работата по две от тях също са заложени по 81.6 хил. лв.,  а за третата - 127 200 лева. Срокът за получаване на оферти е до 10 април, след което ще бъдат обявени одобрените кандидати за всяка  от  позициите.

Според поставените в поръчката изисквания участниците в конкурса  трябва да са правоспособни лица  да извършват дейности по кадастър, по геодезия или картография.

Освен това за последните три финансови години  кандидатите трябва да са реализирали минимални общи обороти, съотносими с  обема на позицията, за която кандидатстват, които варират от 40 до 70 хил. лева.

Изрично  е поставено изискването, че при сключването на договорите със спечелилите конкурса те трябва да представят подписани от тях застрахователни договори  за "Професионална отговорност".

В тази поръчка не би имало нищо лошо,  ако не се отчете, че в бюджета на ведомството, който беше одобрен от парламента в края на ноември миналата година, бяха предвидени и одобрени общи разходи в размер на 19. 098 млн. лева.   А от тях държавната подкрепа за ведомството е 16.707 млн. лв. , насочени главно за политиката в областта на устойчивото развитие на сектора. И то при общи приходи на министерството от  9.754 млн. лева. А заплатите на служителите тук, ако съдим по няколкото обявени конкурса, стигат до 1800 лв. месечно, без да се вземат  предвид фактът, че осигуровките на държавните служители са ангажимент на съответното ведомство, нито бонусите или пък  екстрите като пари за транспорт, храна и облекло, които те получават.

Ако пък се вгледаме по-внимателно  в устройствения правилник на туристическото министерство,  пък ще разберем, че само в  дирекция "Управление на морските плажове" към Министерството на туризма  работят 15 души, в чиито ангажименти би трябвало да влиза именно и мониторингът на плажовете. Да не говорим, че  в дирекция "Административно-правнообслужване и човешки ресурси" заплати получават още  13 души. Към тях трябва да прибавим оше 8 човека, които се трудят в дирекция "Финанси и управление на собствеността". Отделно са, разбира се, хората от т.нар. специализирана администрация, в която заплати получават още 80 души. Всички те би трябвало да отговарят за състоянието на всичките  209 плажа по цялото Черноморие, както и да контролират изпълнението на концесионните договори, което на практика е част от мониторинга върху тях.

Ако обаче се разровим в съдебната практика, ще разберем, че голяма част от свършената от тях работа е далеч от необходимото ниво, тъй като дори когато са били открити нарушения и са били съставени актове за това, повечето от тях падат в съда.

Дали от некомпетентност, дали от недоглеждане, или пък от друго нещо - не е съвсем ясно.

Facebook logo
Бъдете с нас и във